blank

U Derventi će u nedjelju, 21. maja, biti održan Poetski dan i sjećanje na preminule pjesnike, u organizaciji Srpskog književnog kluba “Vihor”, a osim članova kluba najavljeno je učešće pjesnika iz susjednih opština.

Predstavnici “Vihora” prisustvovaće godišnjem pomenu Milovanu Bjeloševiću Belom, profesoru, književniku i političaru, koji porodica organizuje u 12.00 časova na groblju u Kalenderovcima, najavljeno je iz ovog kluba.

Bjelošević je 21. maja 1992. godine poginuo u odbrani rodnog sela Donje Lupljanice, književnim radom počeo je da se bavi kao srednjoškolac, a prvu knjigu “Kobi ljudske” objavila mu je Zajednica književnih klubova Srbije 1986. godine, kada je sa grupom istomišljenika obnovio rad derventskog Književnog kluba “Vihor”.

Dio njegovog stvaralaštva našao se i u zajedničkoj zbirci pjesama “Nad Ukrinom vihor” u izdanju matičnog kluba, a druga knjiga “Kazivanja Mitra Lipljančanina” objavljena mu je 1988. godine.

Pred sam rat Bjelošević se potvrdio i kao vrstan poeta, objavljujući samostalnu zbirku pjesama “Ukleća sa lipišta”.

Bjelošević je ratne 1992. godine dao puni doprinos otadžbinskom ratu strpljenjem i obavljajući Funkciju prvog predsjednika Skupštine opštine Srpska Derventa.

blank

Nakon pomena Belom u Kalenderovcima, delegacija “Vihora” i drugi pjesnici posjetiće i grob nedavno preminulog pjesnika Slavka Pokrajca, kao i grob Savka Pećića Pese u Potočanima, koji je preminuo 16. marta, a bio je književnik, novinar, potpukovnik Vojske Republike Srpske, komandant Osinjske brigade i višegodišnji predsjednik “Vihora”.

U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u 13.30 časova biće održan poetski čas i sjećanje na do sada preminule članove i pjesnike učesnike Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta Prljača i prijatelje “Vihora”.

Gradska uprava pružila je podršku obilježavanju Poetskog dana i sjećanja na preminule pjesnike.

 

blank