blank

Директор ЈУ „Центар за културу“ у Шамцу Миланка Благојевић боравила је у посјети ЈУК „Херцег Фест“ у Херцег Новом гдје је заједно са директором Херцег Феста Татјаном Атељевић потписала Споразум о сарадњи ове двије установе у кући Иве Андрића у Херцег Новом.

Она је додала да је у кући нобеловца Андрића отворена изложба „Милица“ која ће трајати до 5. августа, а приказан је и кратки филм о Милици Бабић Андрић.

blank

„Договориле смо заједничку реализацију пројеката из области културе са акцентом на популаризацију лика Милице Бабић Андрић, њеног живота и рада и заједничког живота са нобеловцем“, каже Благојевићева истичући да је изложба први вид сарадње са Херцег Фестом, а договорили су да наредне године у априлу мјесецу представници Херцег Феста гостују у Шамцу на трећем фестивалу „Милица“.

Благојевићева је подсјетила да Херцег Фест ради на популаризацији и очувању успомене на нобеловца Иву Андрића који је свој дио живота провео заједно са супругом Милицом у Херцег Новом у кући коју су они подигли након додјеле Нобелове награде.

„Циљ Споразума је што је квалитетнија реализација пројекта „Милица“ кроз који се тежи популаризацији лика и дјела Милице Бабић Андрић“, каже Благојевићева додајући да је Милица супруга нобеловца рођена у Шамцу била први школовани костимограф, живјела у Херцег Новом гдје се и упокојила.

blank

Благојевићева напомиње да два града, Шамац и Херцег Нови као почетна и крајња тачка Миличиног живота имају привилегију али и обавезу да подстакну промоцију стваралаштва овог познатог брачног пара.

Она је подсјетила да је сарадња са организацијом Херцег Феста из Херцег Новог започета прије двије године када су представници Херцег Феста гостовали у Шамцу на првом фестивалу „Милица“, те је тада договорено да изложба „Милица Бабић Андрић живот и дјело“ гостује у Херцег Новом и то се сада остварило.

Светлана Павловић

blank