blank

Драган Колунџија, пјесник Козаре и награђивани српски књижевник с адресом у Београду, преминуо је у овом граду у недјељу, пишу “Независне”.

Рођен је 1938. године у селу Горње Водичево, код Новог Града. Послије завршених неколико разреда основне школе у Приједору и Новом Граду, 1952. године одлази у Београд, гдје наставља даље основно и гимназијско школовање.

blank

Југословенску и општу књижевност дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Радио је на Коларчевом народном универзитету као уредник Катедре за књижевност и умјетност, а једно вријеме радио је и као наставник у нашим основним и средњим допунским школама у Француској.

– Пјесник чије биће непрестано трепери и упија слике света јавио се са својим правим песмама, као рембоовски даровит адолесцент 1955. године у часопису ‘Дело’ и био више него примећен. Две године потом, седамнаестогодишњак Драган Колунџија објављује у ‘Нолиту’ своју прву изванредну књигу ‘Затвореник у ружи’, чији зажарено уклети језичци готово да се никад неће поновити у тако непатвореном облику. Затим је уследило шеснаест поетички разуђених и тематски разноврсних књига – записао је Ненад Грујичић у својој књизи “Полемике и одушци”.

Заједно с Бранком Миљковићем, Божидаром Тимотијевићем, Милованом Данојлићем, Петром Пајићем и другим пјесницима педесетих година прошлог вијека донио је свјежину српској књижевној сцени. За свој књижевни рад је вишеструко награђиван, а завичај му се одужио тек 2011. године, када је награђен “Књижевним вијенцем Козаре”.

Датум и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

Независне новине

blank