blank

 U Derventi je otvoren rekonstruisani objekat za “Gerontološki centar”, u nekadašnjoj staroj bolnici, koji je obnovljen u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – “CEB dva” ukupne vrijednosti oko osam miliona KM.

blank
Presijecanjem vrpce, objekat su otvorili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić, načelnik opštine Derventa Milorad Simić i vršilac dužnosti direktora ustanove “Gerontološki centar” Đurđa Dodig Pijetlović.

Ministar Šeranić ističe da je riječ o projektu na kojem radi Vlada Republike Srpske radi, odnosno o simbiozi lokalne zajednice i republičke vlasti.

“Ovo je projekat iz domena socijalne zaštite kojim ja rukovodim i pokazuje se veoma uspješan. S jedne strane što je i Dom zdravlja u blizini i što ćemo kroz njihove aktivnosti omogućiti korisnicima još bolju i kvalitetniju njegu, gdje bude potrebno”, izjavio je novinarima Šeranić.

On je dodao da je Ministarstvo na usluzi i drugim lokalnim zajednicama koje ulaze u slične projekte, da ih savjetuju i daje najbolje primjere kako da završe slične projekte.

Šeranić je rekao da ovaj projekat nije imao problema u realizaciji i izrazio nadu da će u budućnosti vrlo brzo biti popunjeni kapaciteti ove ustanove.

blank

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić ističe da je riječ o jednom od podprojekata u okviru “CEB dva”.

“CEB dva je imao dvije značajne komponente, i to zatvaranje kolektivnih centara i druga komponenata smanjivanje broja korisnika alternativnog smještaja. U jednom specifičnom dijelu podprojekta mi smo rekonstruisali dvije ustanove ovakvog tipa i to Dom penzionera u Trebinju i ova gerontološka ustanova u Derventi”, kaže Aćić.

On dodaje da će 100 korisnika biti smješteno u ustanovu u Derventi, od kojih je dio korisnika iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica koji su korisnici alterantivnog smještaja.

“Radimo na utvrđivanju liste korisnika koja će biti predložena ovoj ustanovi iz kategorija izbjeglih i raseljenih”, dodao je Aćić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je istako da je ova lokalna zajednica dobila vrijedan objekt, što može poželjeti svaka lokalna zajednica u Srpskoj i šire.

“Ovo je moderan objekat u kojem će boraviti 100 štićenika. Uvjeren sam da se ovdje ništa ne razlikuje od hotelskog smještaja. Čestitke menadžmentu, hvala Ministarstvu zdravlja, Sekretarijatu za raseljena lica i migracije, Vladi Republike Srpske i svima koji su pomogli realizaciju projekta”, rekao je Simić.

blank

On dodaje da je lokalna zajednica učestvovala sa 5,015 miliona KM, a država sa nepuna tri miliona KM, i da je projekt veliki za Banjaluku, a da za Derventu puno znači.

Vršilac dužnosti direktora ustanove “Gerontološki centar” Đurđa Dodig Pijetlović kaže da je ustanova spremna, da je u toku potpisivanje ugovora sa zaposlenim radnicima, koji su odabrani putem konkursa.

Pijetlovićeva kaže da se očekuje rješenje od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, da je ministar potvrdio da su ispunili sve uslove, te ocijenila da bi, da nije pandemije virusa korona, već sada imali korisnike.

Ona dodaje da je lista ekonomskih korisnika već završena i da se prijava korisnika radi već od 2018. godine, i da je intersovanje veliko.

“Trenutno imamo više od 100 zainteresovanih za smještaj u našim kapcitetima. Ekonomska isplativost objekta nikada nije bilo pitanje od početka realizacije ideje”, dodala je Pijetlovićeva.

blank

Rekonstrukcija i izgradnja objekta počela je 2016. godine.

Savremena zgrada izgrađena je po najmodernijim standardima gradnje površine je 2.950 metara kvadratnih, kapaciteta prijema 100 korisnika.

Zgrada se sastoji od tri objekata povezana u jednu građevinsko-funkcionalnu sredinu koju čine 17 moderno opremljenih apartmana i 17 soba sa adekvatnim prostorijama za zajednička družnja, savremeno opremljenom kuhinjom i restoranom, prostorije za stručna lica i upravu.

Objekat okružuje i dvorište površine 14.000 metara kvadratnih za čije uređenje je lokalna zajednica obezbijedila novac.

Posavske novosti

blank