blank

У Дервенти је промовисана књига Џевада Галијашевића и Горана Стојковића “Повратак Калифата“ .

Галијашевић који је стручњак за безбједност и борбу против тероризма каже да је књига само добар повод да разговарамо о безбједносним изазовима и пријетањама модерног доба, о идеологијама које означавају неке нове трендове у политизацији религије и формирању таквих држава.

blank

За БиХ, а посебно за Републику Српску важно је препознати да ли одређени процеси и акције угрожавају уставни поредак и да ли одређене групе планирају да сруше тај поредак, изјавио је  у Дервенти стручњак за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

“Ми видимо да је у Сарајеву постала јавна ствар да властити Устав и Дејтонски споразум и све што је довело до мира прогласите за `лудачку кошуљу` и да идете у правцу изградње вјерске државе”, рекао је Галијашевић који је у Дервенти промовисао књигу “Повратак калифата”, чији су аутори он и Горан Стојковић.

Он истиче да је проблем за цијелу БиХ и за безбједоносне структуре фатално насљеђе Алије Изетбеговића.

“То је насљеђе политичког ислама, то су његови контакти са муслиманском браћом преко Лондона, што је увело и британску тајну службу у цијелу ову причу”, каже Галијашевић.

blank

Он је рекао да је вечерашња промоција добар повод за разговор о безбједносним изазовима и пријетањама модерног доба, о идеологијама које означавају неке нове трендове у политизацији религије и формирању таквих држава.

“Књига на научни начин говори о јединству вјере, политике и закона, како успоставити вјерску државу. Данас то звучи нереално, али то истовремено не значи да тих тенденција нема и да нису изражене. Проблем је на који се начин остварује – то су средства тероризма, бруталног политичког насиља, то су поједине обавјештајне службе, њихов уплив и значај интереса који се појављује”, рекао је Галијашевић новинарима.

Он наводи да су “муслиманска браћа” организација која је формирана прије 100 година у Египту као инструмент британске политике контролисања и надзора над колонизацијом.

“Тероризам је увијек организован, политички смишљено, промишљено насиље. Увијек има политичке циљеве, политичку и геополитичку агенду, и никада се не врши на нивоу усамљених вукова и појединаца. То су снажне организације подржане споља, углавном са Запада. Нема ниједне муслиманске организације а да није формирана без помоћи западних обавјештајних служби”, каже Галијашевић.

Према његовим ријечим, и у БиХ је слична ситуација, и то се мора препознати.

“И овдје је деструктивна улога Запада, покушај да се неутрална позиција Републике Српске представи као позиција навијања или учествовања у руској операцији, покушај да се то искористи као алиби за насилну промјену уставног система. То изазива највећу нестабилност и скрива терористичке активности, процесе који се одвијају, процесе мобилизације терориста и информисаности путем интернета, прања новца што константно раде, одласка на страна ратиша”, наводи Галијашевић.

Он је рекао да је у овом тренутку, према извјештају руског Министарства одбране, 167 бораца из БиХ отишло на украјинско ратиште, да их је више од 50 погинуло, а 20 се вратило у БиХ.

“Када видимо те извјештаје видимо да ниједан државни орган није реаговао, није пратио одласке, као што не прати ни повратак. Терористи никада не дјелују сами, увијек то раде у спрези са одређеним системима унутар државе, а то је СДА, у ствари широки кровни систем који штити све ове терористичке активности и која преко насљеђа Алије Изетбеговића излаже идеју вјерске државе која би се остварила по фазама”, каже Галијашевић.

Према његовим ријечима, прва фаза би била нека унитарна грађанска држава са Жељком Комшићем или грађанима из Сарајева који би бирали другим народима представнике.

“Затим би се у другој фази све интензивирало, поједина права ентитета би се укидала, Република Српска би се уставно обеснаживала и цијели процес би довео до стварања монолитног – бројнијег исламског друштва у БиХ и формирања исламске државе”, рекао је Галијашевић.

Промоцију књиге организовали су Удружење Ветерана Републике Српске из Дервенте и дервентски Центар за културу.

ПН

 

blank