blank

Дугометражни документарни филм британског режисера Метјуа Сомервила „Сава“ приказан је синоћ у амфитеатру бродског СШЦ „Никола Тесла“.

Сава је седамдесетпетоминутни документарни филм о ријеци и путешествију низводно од њеног извора до ушћа, дужином од 990 километара, у којем Мира Фурлан, ауторка сценарија и нарације, позајмљујући глас природи односно ријеци Сави, води гледаоце кроз земље бивше Југославије упознајући их са људима који дијеле иста сјећања, снове и визије.

Филм је сниман на локацијама широм Словеније, Хрватске, БиХ и Србије, а режисерова фасцинација бившом државом и људима који живе уз ријеку Саву почела је његовом посјетом фестивалу Егзит у Новом Саду.

Пошто се упознао са историјом, политиком  и друштвеним животом у бившој Југославији Сомервил је 2013. године аутомобилом кренуо на пут од Лондона до Београда, кроз села и градове дуж ријеке Саве.

blank

-Овим филмом желио сам показати како ријека Сава, најдужа ријека у бившој Југославији, још увијек повезује људе упркос новим границама-, казао је Сомервил нагласивши да је прије 6 година и у Броду снимао кадрове за свој првјенац.

-Из Брода носим најбоље утиске. Током цијелог снимања, а касније и дружења, људи су били срдачни, пријатељски расположени и спремни да помогну у сваком тренутку,- истакао је овај млади британски режисер који има диплому документарног фотографа.

blank

Филм је довршен 2021.године након 8 година продукције у којој је ријека коришћена као возило за истраживање регије са непристрасним, рефлексивним и забавним приступом. Добро је прихваћен на филмским фестивалима у регији, а освојио је и бројне награде те дошао до публике у Аргентини, САД-у и Египту.

У склопу међународне филмске турнеје документарни филм „Сава“ ће током септембра бити приказан публици у градовима и општинама кроз које протиче ријека Сава.     

Б.К.

blank