blank

Danas se na Plehanu održala 3. međudržavna biciklijada dva samostana: franjevačkog samostana Slavonski Brod i franjevačkog samostana Plehan, u organizaciji Udruge za rekreativno, cestovno i planinarsko trčanje i hodanje, TK BraCe, Slavonski brod, BK Marsonia i Franjevačkog samostana Plehan.

Biciklijada je započela ispred Franjevačkog samostana Slavonski Brod u 7:00h. Biciklisti su se vozili četrdesetak kilometara, prolazeći kroz hrvatska sela Bosanske Posavine, do cilja – Franjevačkog samostana Plehan.

Bicikliste je, zajedno sa župnikom i gvardijanom fra Antom Tomasom, dočekao i zajednički kandidat HNS – a za dopredsjednika RS – a, dr. Davor Pranjić, uz kojeg je bio i gospodin Davor Čordaš, ravnatelj Sekretarijata za izbjeglice i migracije u Vladi Republike Srpske te gospodin Ivan Ćorluka, predsjednik OO HDZ BiH Derventa.

blank

Dr. Davor je pozdravio sve bicikliste, čestitavši im na uspješnoj vožnji i dolasku na Plehan: “Iako biciklistima vrijeme nije išlo u prilog, oni su ustrajali i stigli na ovo sveto mjesto Derventskog kraja. Svim biciklistima čestitam i nadam se da ću im se sljedeće godine pridružiti na ovoj biciklističkoj ruti.”

U programu prije sv. mise, dr. sc. Tomislav Lukić, jedan od autora knjige “Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine” dodijelio je knjigu sa posvetom zajedničkom kandidatu HNS – a za dopredsjednika RS – a, dr. Davoru Pranjiću.

blank

“Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine” je skup od 7500 natuknica te oko 10000 pojmova, koji je rađen u periodu od 11 godina. Radili su ga mr. sc. Anto Knežević i dr. sc. Tomislav Lukić.

Materijal za knjigu je skupljan diljem Bosanske Posavine i šire. Skupljen je direktno u razgovoru sa starijim osobama, kao i iz narodnih pjesama i iz literature koja je bila dostupna.

“Knjiga je namijenjena svima koji imaju pretenzije da se ne zaboravi stari izričaj, koji će sigurno nestati ili onima koji su povezani sa narodom i običajima u Bosanskoj posavini, a ti običaji polako izumiru. Knjiga je napisana na 680 stranica, ima 1000 ilustracija i vrhunske recenzije.”, istaknuo je Lukić.

“Gospodinu Lukiću zahvaljujem na ovom izvanrednom poklonu, koji ima za cilj očuvanje, već polako zaboravljenih izričaja i običaja naših ljudi na području Bosanske Posavine.”, kazao je dr. Davor.

Na kraju programa, zajednički kandidat HNS – a za dopredsjednika RS – a, dr. Davor Pranjić, dodijelio je medalje i zahvalnice svim sudionicima biciklijade i svima koji su doprinjeli u njenoj organizaciji.

Franjevački samostan Plehan smješten je na istoimenom brežuljku udaljenom desetak kilometara jugoistočno od Dervente i osnovan je 1875. godine. Franjevci su, međutim, u ovim krajevima djelatno nazočni od vremena bosanske samostalnosti u srednjem vijeku.

Ferman za gradnju katoličke crkve na Plehanu izdao je turski sultan Abdul Medžid 1850. godine. Gradnja crkve trajala je od 1869. do 1874. godine, a samostan je građen od 1870. do 1874. godine. Izgrađena crkva bila je malena, pa se nova, veća crkva gradila od 1898. do 1902. godine. Crkva je bila u neoromaničkom stilu, oslikana 1909. godine, a isticala se kompozicija Navještenje, te vitraži i mozaici. Nova zgrada samostana izgrađena je 1932. godine, po projektu Karla Paržika.

Crkva i samostan srušeni su u ratu 1992. godine, a u toku je njihova obnova.

Obnova samostanskog kompleksa započela je 2001. godine po projektu arhitekte Zlatka Ugljena. Kompleks čine crkva svetog Marka, kapela svetog Ive, odvojeni manji zvonik, biblioteka i galerija, te stambeni objekat.

blank

Današnjoj svetoj misi, u crkvi sv. Marka, nakon 3. međudržavne biciklijade između dva samostana: franjevačkog samostana Slavonski Brod i franjevačkog samostana Plehan, nazočio je i na misi čitao, zajednički kandidat HNS – a, dr. Davor Pranjić, zajedno sa gospodinom Davorom Čordašem, ravnateljem Sekretarijata za izbjeglice i migracije u Vladi Republike Srpske, gospodinom Ivanom Ćorlukom, predsjednikom OO HDZ BiH Derventa, te biciklistima i brojnim okupljenim vjernicima.

Svetu misu predslavio je fra Anto Tomas, župnik i gvardijan franjevačkog samostana Sv. Marka na Plehanu uz fra Iliju Kovačevića i fra Matu Vincetića, vojnog kapelana u Vinkovcima.

U svojoj homiliji fra Anto je govorio o čovjekovoj grešnoj naravi: “Tko to od nas nije griješio i napravio silu pogrešaka, a onda u svom srcu osjetio da mu je Gospodin oprostio? Ne bojte se pogrešaka, bitno je truditi se biti dobar i truditi se biti vjeran. Bog je tu s nama i nikad nas neće ostaviti.”

Nakon svete mise, dr. Pranjić je obišao samostan u izgradnji te istaknuo važnost franjevačkih samostana u entitetu Republika Srpska: franjevačkog samostana na Plehanu i franjevačkog samostana na Petrićevcu: “Franjevački samostani i franjevci oduvijek su bili čuvari vjere i tradicije katoličkog naroda na području entiteta Republike Srpske. Njihova pomoć i ustrajnost u teškim vremenima, ulijevala je čvrstu nadu u bolje sutra našem narodu i zbog toga ću u svom radu podupirati projekte od važnosti, kako franjevcima, tako i narodu okupljenom oko njih.”

Nakon obilaska i razgovora sa župnikom, uslijedio je domjenak i ugodno druženje sa svim okupljenima.

 

blank