blank

У насељу Осиња, испред цркве Светог Пантелејмона, свечано је пуштена у рад прва чесма Осињског водовода, који ће снабдијевати водом око 1.000 домаћинстава јужног дијела града Дервенте, а осим Осиње обухватиће и насеља у Црнчи, Појезни, Великој и Малој Сочаници.

Прву чесму осињског водовода отворио је градоначелник Милорад Симић у присуству сарадника и мјештана, нагласивши да је ово пројекат од деценијске важности за Дервенту.

blank

„Ово је велики дан за Дервенту и осињски крај који обухвата шест села, када је симболично прва чесма отворена. Приводимо крају позитивну причу, а то је да 1.000 домаћинстава добије питку воду у цијелом јужном дијелу Дервенте. Било је проблема и опструкција, али је побиједило позитивно размишљање и потреба ових људи“, у изјави новинарима рекао је Симић.

Он је изразио задовољство што је пројекат стигао у ову фазу, подсјетивши да ће буџет града изнијети двије трећине укупне вриједности пројекта.

„Мислим да је овај начин распореда трошкова оптималан, а до сад је локална заједница уложила 1.250.000 марака. Сљедећа фаза су секундарни водови, а за сад су домаћини за четири, пет водова обезбиједили учешће. На идућем скупштинском засједању биће предложено да 1.500.000 КМ из буџетског суфицита буде издвојено за овај пројекат. Даље је ствар само организовања домаћина за секундарне водове, а 100 оних који су у близини главног цјевовода се већ прикључује на главни вод „ рекао је Симић.

Према његовим ријечима за неколико мјесеци сви заинтересовани мјештани би могли добити воду, те да је потребно само техничка спремност за прикључење.

Воду је најприје добило око стотину домаћинстава, мађу којима је и дом седамдесетдеветогодишњег Томе Новића.

„Од 2014. године сам користио воду из Укрине, тако да нам је требала и техничка и вода за пиће. Ово нам је најсрећнији дан у животу и разумију нас они који знају шта значи имати воду и ријешено ово животно питање“,  рекао је Новић.

blank

Предсједник грађевинског одбора пројекта водовода у осињском крају Драгомир Лејић рекао је да овај чин означава почетак завршне фазе овог пројекта.

“Реализација пројекта је била веома захтјевна јер је у почетку било много опструкција почев од одусуства подршке скупштинске већине што је узроковало неразумијевањем и одбијањем дијела мјештана да буду дио пројекта. Захваљујући градоначелнику Симићу и тренутној скупштинској већини који су препознали потребу за Осиње и околине, кренули смо у реализацију и можемо рећи да је ово симболично отварање чесме почетак завршне фазе, реализације секундарних водова у селима и засеоцима“, рекао је Лејић.

Он каже да се  заинтересованост мјештана повећала.

„Чак они људи који су били сумњичави у почетку и нису жељели да учествују, сада се јављају и интересују за прикључивање пројекту, дакле увидјели су да је то озбиљна прича“,додао је Лејић, а потврда о озбиљности је стигла првом фазом.

Отварању прве чесме осињског водовода присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић који каже да је овај дан носи значај и за останак становништва на селу.

“Ово су можда мали кораци за Српску, али су за Дервенту и осињски крај велики. Ја сам обрадован, заједно са мјештанима, да коначно рјешавамо проблем питке воде што није само техничка ствар, него и емотивна и веома је важан корак за останак на селу“, рекао је Жунић.

Свечаном пуштању водовода су, поред градоначелника, присуствовали и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Дервента Бојан Радановић, народни посланик Игор Жунић, представници ЈКП “Комуналац” Дервента, представник извођача радова, одборници скупштинске већине у скупштини градa, те многобројни мјештани Осиње, Церана, Појезне и осталих села.
blank
 
 

ПН

blank