blank

У знак сјећања на дане из маја 1992. године, страдања и прогона српског народа са подручја општине Брод јутрос је по шести пут организован пјешачки поход- марш дужине 10,2 километра од „Kамена“ у Доњем Kлакару до мјеста Липа.

У походу учествују бродски борци, потомци, жене бораца који пјешачењем настоје да преносе и чувају сјећање на догађаје из маја 1992. Године, на пут којим је прошао Српски народ у потрази за спашавањем од страдања.

Из Борачке организације Брода која је и ове године организатор пјешачког похода под називом “Путевима првог прогона Срба и БиХ”,  Посавским новостима  је потврђено да ни ове године кишовито и хладно вријеме није спријечило учеснике да крену у поход.

blank

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да се сваког викенда пред Спасовдан његује спомен на борбе вођене 1992. године, када је спријечено даље цијепање Републике Српске и омогућен наставак пробоја коридора.

“Одбраном овог простора створени су услови за војну операцију “Kоридор живота”, најславнију битку у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. На коти Липа изграђена је спомен-црква посвећена Светом Јовану Владимиру, а у порти су подигнути споменици српским борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском и Другом свјетском рату”, додао је Видић.

Он је подсјетио да је данашње обиљежавање веома тужно за српско становништво, посебно са простора општине Брод, гдје је више од 13.000 Срба протјерано са вјековних огњишта у року од пар дана.

blank

“Kренули смо да Kамена пјешке до Липе и присуствоваћемо свечаној служби и парастосу погинулим борцима. На свом путу положили смо цвијеће на мосту код Kамена гдје су погинула два српска борца на почетку рата Радована Радовановића и Миле Стевића. Након тога положили смо  цвијеће крај споменика у Kлакару Горњем и Врелима Горњим. Хвала свима који учествују и  што се на овај начин присјећају нетако давне 1992 гоине и страдања срба са ових простора”, кажу у Борачкој организацији Брод.

Обиљежавање на Липи се организује у знак сјећања на борбе које су вођене 1992. године.

У спомен-цркви посвећеној Светом Јовану Владимиру на Липи биће служена  литургија, одржан парастос и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим српским борцима.

 

blank