blank

У Саборном храму Успења Пресвете Богорoдице у Дервенти 20. августа је служена заупокојена Литургија и опијело протојереју-ставрофору Драгану М. Каиновићу, који је преминуо 18. августа.

Његово Преосвештенство Епископ зворничко тузлански Фотије служио је опијело, уз  свештенство и монаштво.  

blank

“Проту Драгана сам упознао 1991. године пред избијање овог несретног рата, из Шамца је дошао у наш град. И у свим недаћама ратним и поратним свједочио је и трудио се да Васкрсне нашу заједницу. Отавио је неизмјерљив траг у Дервенти. Оставио је трага  у култури овог града, до последњег часа био је предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ , најстаријег нашег Друштва на овом простору”, између осталог рекао је протојереј – ставрофор Жељко Теофиловић, након опијела.  

blank

blank

blank

Протојереј-ставрофор хаџи ДРАГАН М. КАИНОВИЋ, рођен је на Видовдан 1953. године у селу Горњи Церани код Дервенте.

blank

Основно образовање стекао је у школи „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи. Петоразредну богословију завршио је у манастиру Крка 1973. године. Стручни испит за вјероучитеља положио је 2001. године. На Православном богословском факултету Српске православне цркве, Универзитета у Београду, дипломирао је 2012. године из предмета: Катихетика са хришћанском педагогијом, а на тему: Педагошко – дидактички приказ вјерске наставе у Републици Српској од 1992 – 2012.

Од стране блаженопочившег Епископа зворничко-тузланског Г. Лонгина у манастиру Тавни рукоположен је 15. августа 1974. године у чин ђакона, а 16. августа исте године у чин презвитера. Ожењен је супругом Миленом, са којом има двоје дјеце, сина Миодрага, који је свештеник у Пелагићеву и кћерку Драгану, која живи у Дервенти. Има петоро унучади.

Службовао је од 1974 – 1977. године у Јасеници код Тузле, од 1977 – 1980. године у Станарима код Добоја, од 1980 – 1991. године у Босанском Шамцу, а од 1991 – 2014. у Дервенти. Од 1991. до 2013. године био је Архијерејски намјесник дервентски у Дервенти.

Од 2001. до 2013. године био је главни и одговорни уредник листа „Глас Православља“ који је издавало свештенство Архијерејског намјесништва дервентског.

Писао је за многе листове, како црквене, тако и свјетовне, а његово запажено писано дјело је књига „Благодат Свете Земље“, коју је написао 2008. године после ходочашћа Светој Земљи.

У 2019. години објавио је књигу “Пастирско слово”.

Обављајући дужност предсједника СПКД”Просвјета” Дервента Каиновић је дао и оставио неизбрисив траг у организацији дочека православне Нове године на Тргу православља у Дервенти, организацији избора најбољих ћириличних рукописа, и многим другим догађајима. 

Сахрањен је на гробљу у Горњим Церанима.

 

Ненад Симић/ Посавске новости

blank