blank

Свети Сава је светитељ Божији и својом светошћу он не сабира само Србе већ и друге народе, рекао је јереј Жељан Савић на Светосавској академији у Броду.

blank

“А када је светитељ Божији онда није само наш него је и васељенски просвјетитељ и учитељ, то је врло важно. Кажемо да је из своје отаџбине побјегао у Свету Гору, али Свети Сава је побјегао да би послије своју отаџбину просвијетлио”, истакао је јереј Савић на синоћњој Светосавској академији.

Он је истакао да је Свети Сава отишао путем који води у живот вјечни.

“Тај пут је Господ Исус Христос, јер у Јеванђељу Јовановом каже се ‘Ја сам пут истина и живот’. И Свети Сава је отишао тим путем у Свету Гору да би истим тим путем просвијетлио свој народ и своје отеченство, своју отаџбину. То је и наш пут, пут богочовјека, како је говорио Шантић”, додао је Савић.

Свечана Светосавска академија одржана је у Светосавском дому.

blank
У име братства храма Покрова пресвете Богородице, госте и учеснике академије поздравио је старјешина протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић уз радост и благодарност што се ове године академија одржава у новоосвештаном дому.

Он је захвалио свима који су у протеклих осам година подржавали идеју, значај и намјену Светосавског дома.

У програму су учествовали Етно група “Дар” из Бањалуке, Српско културно-умјетничко друштво “Дервента”, сестре Савић из Бање Врућице и глумац Милан Димић.

blank

Ђакон и вјероучитељ Горан Марјановић, с циљем промоције ученичких постигнућа, наградио је најуспијешнијих шест ученика који су литерарним радовима учествовали на конкурсу који је расписала Црквена општина Брод о теми “Свети Сава”.

blank

Након свечане академије, чланице Кола српских сестара и Светосавска омладинска заједница припремили су послужење за госте и учеснике.

blankblank

Црквена општина Брод и Светосавска омладинска заједница Брод организовали су свечану Светосавску академију уз покровитељство начелника општине Брод.

Посавске новости

blank