blank

Поводом Видовдана, Дана општине,  27. јуна, одржана је Свечана академија, у Кино сали Српског културног центра.

blank

Академији су присуствовали начелник и замјеник начелника општине Јовица Радуловић и Младен Милотић са сарадницима,  народни посланици, Јелена Тривић, Стево Јоксимовић, Мара Гранула, предсједник и потпресједник Скупштине општине Модрича Милутин Поповић и Боса Новаковић, градоначелник Бијељине са сарадницима, начелник општине Шамац, предсједник Скупштине општине Брод, замјеник предсједника општине Варварин са сарадницима, свештеници Српске православне цркве, гости из Шајцарске, Бранко Видић, представници општина Вукосавље, Лопаре, Станари и Источна Илиџа, награђени Одлуком Скупштине општине Модрича, одборници Скупштине општине Модрича, предсједници Савјета мјесних заједница, директори јавних предузећа и установа, те бројни привредници, представници удружења и медији.

blank

На почетку Академије присутни су имали прилику одгледати кратки референтни филм у коме су приказани реализовани пројекти и значајни догађаји који су обиљежили период од Видовдана 2021. до Видовдана 2022. године.

Начелник општине Јовица Радуловић поздравио је присутне, захвалио на одзиву, говорио о плановима за наредни период, те честитао свим грађанима Модриче сутрашњи празник, Видовдан.

„Сваким даном смо све ближе да се вратимо у ред развијених општина. Прошлу годину је обиљежила пандемија вируса корона, а задесиле су нас и поплаве које су проузроковале велику штету. Ми ту нисмо стали, него смо изашли још јачи, те показали на који се начин треба и може радити. Домаћинским приступом, штедјели смо, али и улагали. Успјели смо усвојити буџет у износу преко 12 милиона марака, вратили преко милион марака доспјелих обавеза, те инвестирали значајан износ у мјесне заједнице. Настављамо са тим планом, а у наредној години очекујем нове инвестиције и запошљавања“, истакао је начелник.

Одлуком Скупштине општине додијељена су општинска признања и награде, које је уручио начелник Радуловић, и то:

  • новчане награде за значајна остварења у пољопривредној производњи уручена су: Сави Тешићу, Ранку Ђурићу и Јовици Стојићу;
  • Ове године додијељено је пет диплома: Драгутину Игњатовићу – Гутију, за изузетна остварења на пољу хуманитарног рада; Породици Јанковић – Маринку Јанковићу постхумно и Мирку Јанковићу, за изузетан допринос у развоју општине Модрича у области пољопривреде и пчеларства; Анђи Бошковић, за изузетна остварења у педагошком раду у области образовања; Гордани Јаћимовић, за изузетна остварења у области здравствене заштите становништва општине Модрича и Илији Ђурђевићу, за изузетна остварења на пољу хуманитарног рада. Илија је добровољни давалац крви, који је драгоцјену течност до сада даровао 118 пута.
  • Додијељене су три плакете: Прва Плакета додијељена је  постхумно др Слободану Бурићу за изузетан допринос у развоју здравствене заштите и лијечењу становништва са подручја општине Модрича. Плакету је   примио његов син Драган Бурић;  Предузеће „Новопром“ ДОО Модрича добитник је друге Плакете за изузетан допринос у развоју општине Модрича – за остварене врхунске резултате и успјехе у развоју привреде општине Модрича,а  трећа плакета додијељена је Браћи Милинковић – Мирку Милинковићу постхумно и Бошку Милинковићу за изузетан допринос у промоцији традиције и културе Мјесне заједнице Милошевац, општине Модрича, као и цијелог посавског подручја.
  • Највише општинско признање ове године додијељено је Богдану Тодићу, протојереју-ставрофору Српске православне цркве у пензији. Повеља му је додијељена за постигнуте резултате и дати допринос у обнови и изградњи православних храмова и манастира на подручју Модриче, те духовну обнову и очување традиције српског народа на подручју општине Модрича. Признање у његово име преузео је  протонамјесник Стаменко Станковић, који ће се уједно обратио у име свештеника Тодића.   
  • blank     
  • „Честитам начелнику општине Јовици Радуловићу, предсједнику Скупштине Милутину Поповићу и грађанима Модриче овај дан, са жељом да општину Модрича и цијелу Републику Српску чекају бољи дани, у смислу развијања свих оних потенцијала које Модрича им, а то су привредни потенцијали, пољопривредни потнцијали. Модрича је и град спорта и ја заиста вјерујем у бољу будућност“, рекла је народни посланик Јелена Тривић.
  • Вече је својим наступом увеличала Кристина Млинар, која је извела три нумере, а Академију је отворила једанаестогодишња Милица Горановић, која је извела химну „Моја Република“.

Извор: Општина Модрича 

blank