blank

Полицијски службеници свих полицијских станица из састава Полицијске управе Добој  реализују кампању коју проводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске под називом „Стоп просјачењу“, у оквиру које су на подручју градова Добој и Дервента и општина Теслић, Модрича, Брод, Петрово и Станари  грађанима дијелили промотивне летке.

blank

Подјелом летака и разговором са грађанима полицијски службеници су указали на јачање свијести о значају заштите права дјеце, са посебним акцентом на економску експлоатацију и злоупотребу малољетних лица за просјачење.

На подручју Полицијске управе Добој за првих пет мјесеци текуће године  евидентирано је 37 прекршаја почињених просјачењем, док је у току прошле 2020. године евидентирано 109 таквих прекршаја.   

blank

Подсјећамо, чланом 26. Закона о јавном реду и миру Републике Српске, прописано је да ко просјачи, казниће се новчаном казном од 200,00 до 800,00 КМ, а ко присиљава или наводи на просјачење малољетно лице, душевно болесно лице или лице заосталог душевног развоја, казниће се новчаном казном од 400,00 до 1.200,00 КМ.

Уочавање оваквих лица и пријављивањем најближој полицијској станици на број 122, грађани могу активно да допринесу превенцији просјачења и откривању евентуалних извршилаца кривичних дјела.

  ПУ Добој

blank