blank

U Derventi je osnovano Udruženje vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske, za predsjednika osnivačke Skupštine izabrana je Slađana Vladičić iz Foče, a za predsjednika Udruženja Slaviša Vujanović iz Bijeljine.

blank

Vladičićeva je direktor Javne predškoske ustanove u Foči, a Vujanović je zamjenik direktora Ustanove “Čika Jova Zmaj” iz Bijeljine.

Osnivačka Skupština je održana u prostorijama Centra za kulturu Derventa, u okviru održavanja sastanka Aktiva direktora predškolskih ustanova.

Predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske Vukomir Stanković rekao je da se na dnevnom redu našlo upoznavanje o stavu Ministarstva prosvjete Republike Srpske o usklađivanju plata sa platama osnivača, Informacija Instituta za zdravstvo Republike Srpske oko izvođenja jednodnevnih ekskurzija.

“Na dnevnom redu je i osnivanje novog udruženja vaspitača i stručnih saradnika na nivou Republike Srpske”, rekao je Stanković, koji je i direktor Dječijeg vrtića “Naša radost” iz Zvornika.

On je rekao da je cilj osnivanja Udruženja poboljšanje stanja u predškolstvu, što je osnovni cilj, a sve ostalo dolazi radom ove asocijacije.

“Dosadašnje Udruženje nije bilo funkcionalno. Smatramo da svi vrtići imaju pravo na svoje mišljenje i svaki vrtić mora biti podjednako zastupljen”, naglasio je Stanković.

blank

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Snježana Stojičić rekla je da će Udruženje podići kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Ministarstvo je do sada u kontinuitetu i u saradnji sa predškolskim ustanovama i Republičkim pedagoškim zavodom i radilo na tome. Osim povećanja obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, koji je oko 30 odsto, što je nedovoljno ako gledamo Evropske prosjeke, radimo i na podizanju kvaliteta. Ministartvo radi i inovacije programa, odnosno inovira se predškolski program, očekujemo velike obuke nakon samog inoviranog programa”, rekla je Stojičićeva novinarima.

Stojičićeva je rekla da se obuhvat djece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem povećava iz godine u godinu.

“Prije 10 godina je bio oko 10 odsto, a danas u nekim regijama dostiže i do 30 odsto. Zbog epidemiološke situacije prošle godine obuhvat djece je bio nešto manji, a od septembra će krenuti veći obuhvat djece, jer je došlo do otvaranja novih predškolskih ustanova”, rekla je Stojičićeva.

blank

Direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” Foča Slađana Vladičić istakla je da je na sastanku Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske u Ugljeviku dogovoreno formiranje Udruženja vaspitača i stručnih saradnika na nivou Republike Srpske.

“Sve javne predškoske ustanove i privatne ustanove imaće mogućnost da budu članovi novoosnovanog udruženja”, rekla je Vladičićeva.

Pomoćnik direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” iz Bijeljine Slaviša Vujanović istakao je da je cilj formirati strukovno udruženje koje će činiti vaspitači svih javnih, ali i privatnih ustanova na području Republike Srpske i stručnih saradnika.

“Cilj je poboljšanje položaja radnika, da radimo na povećanju obuhvata djece, da što više djece pohađa predškolske ustanove, jačanju kompetencija radnika predškolskih ustanova, kao i saradnja sa nadležnim ustanovama i institucijama”, rekao je Vujanović.

Direktor Obdaništa “Trol” Derventa Gordana Simić izrazila je zadovoljstvo što je grad Derventa prvi put domaćin sastanka Aktiva direktora predškolskih ustanova.

“Naša ustanova i ja kao rukovodilac jedni smo od članova Inicijalnog odbora za formiranje novog udruženja vaspitača. Ono što očekujem jeste poboljšanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, kao i poboljšanje statusa vaspitača, bilo da je riječ o javnim ili privatnim ustanovama. Samo Udruženje vaspitača podrazumijeva da smo u zajedništvu jači”, istakla je Simićeva.

Simićeva je naglasila da se “Trol” može pohvaliti i sve većim brojem mališana u Ustanovi.

“Moram se pohvaliti da se traži mjesto više u obdaništu. U 2019. godini smo proširili kapacitete, a uz podršku gradonačelnika i lokalne zajednice proširenja će uskoro biti ponovo”, najavila je Simićeva.

Riječi dobrodošlice u grad Derventa i uspješan sastanak učesnicima sastanka je poželio gradonačelnik Milorad Simić.

Sjedište osnovanog Udruženja biće u Trebinju.

Posavske novosti 

 

blank