blank

 Сахрана дервентског књижевника, новинара, потпуковника Војске Републике Српске и бившег команданта Осињске бригаде Савка Пећића биће одржана сутра на Православном гробљу у Дервенти, а посљедњи испраћај заказан је у 12 часова испред Старе цркве у Српској вароши.

Сахрани ће претходити комеморација у Центру за културу у 10 часова коју организују Градска борачка организација и Српски књижевни клуб „Вихор“.

Пећић је преминуо јуче у 73. години послије борбе са тешком болешћу.

Након завршене основне школе и гимназије, у Загребу је студирао и дипломирао на ВТШ, и стекао звање дипломирани инжењер техничких наука.

blank

Бавио се новинарством као дугогодишњи дописник републичких и локалних медија.

Био је дописник Радија РТРС, Г ласа Српске, Блица, више локланих медија Дервентског листа, Посавских новости, Свитања, Видика и других новина. 

Био је дугогодишњи предсједник Српског књижевног клуба ”Вихор” и оснивач Међународних илинданских пјесничких сусрета “Прљача” на ријеци Укрини.

Објавио је 14 књига прозе и поезије,  те сарађивао са стручним часописима за културу и књижевност у Републици Српској и региону.

Прије неколико дана објавио је своје одабране пјесме под називом „Сви моји родови и плодови“ и књигу „Билећке анегдотице“ лично свједочење о служењу војног рока у Билећи.

Добитник Општинске Захвалнице поводом Крсне славе Велике Госпојине и награде „Златно перо“ Удружења српских књижевника у Словенији 2020. Године.

У 2022. Години добитник је Повеље са златном значком Удружења европске академије српских наука и умјетности из Љубљане.

Живио је и стварао у Дервенти.

 

blank