blank

На гробљу у Календеровцима положено су вијенци и цвијеће на гроб Милована Бјелошевића Белог, професора, књижевника и политичара, који је на данашњи дан 1992. године погинуо у одбрани родног села Доње Лупљанице.

Осим чланова породице Бјелошевића, присуствовали су представници Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента, делегација СДС-а Дервента, и поштоваоци Белог који су и положили цвијеће на гроб и прислужили свијеће, чиме је почело обиљежавање 29. годишњице од погибије.

blank

Бјелошевић је књижевним радом почео да се бави као средњошколац, а прву књигу приповједака “Коби људске” објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године, када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Књижевног клуба “Вихор”. 

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор” у издању матичног клуба, а друга књига “Казивања Митра Липљанчанина” објављена му је 1988. године. 

Пред сам рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку пјесама “Уклећа са липишта”. 

blank

Обиљежавање 29 годињице биће настављено вечерас у просторијама Центра за културу, гдје ће бити одржано Поетско вече, уз учешће чланова „Вихор-а“ из Дервенте и пјесника из Републике Српске,  у организацији СКК“Вихор“ Дервента.

Покровитељ одржавања Поетске вечери је град Дервента, градоначелник Милорад Симић. 

 

 

blank