blank

У Барици Горњој служен помен парастос за погинуле борце.

„Октобарске свечаности слободе 2021.“ почеле су са захвалношћу онима који су нам је изборили, а то су погинули борци-јунаци.

 У четворогодишњем рату Барица је дала свој дар- синове, а многи су рањени и подлегли ранама недуго након рата. И након скоро три децерније, њихови саборци, који су раме уз раме били исто спремни дати свој живот нису их заборавили. Служењем помена, молитвом, паљењем свијећа, полагањем цвијећа и дочеком чланова њихових породица, Барица је данас била у знаку хероја.

blank

Њихова имена читана су са сјетом; Петар Цвјетковић, Петар Ђуђановић, Звонимир Дубов, Симо Алексић, Јован Милановић, Јово Станић, Петар Врач,Душан Лазић, Симо Милојевић, Саво Цвјетковић… Барица је поносна на њихова имена. Захвалност за слободу Брода и за слободу наше Републике Српске захвални су брођани припадницима других бригада које су учествовале у славној операцији Коридор, а Брод је био један од циљева те славне операције: Коридор- Брод- Слобода. Организатор помена је Борачка организавција Брод.

blank

Предсједништва Борачке организације је у свом обраћању истакао:

„И баш у овом дијелу Барице, прије 29 година текла је војна операција ослобађања, не само Брода него и веома важног дијела територије Републике Српске. Та операција нам је свима позната- то је Коридор живота. Ослобођење Брода, била четврта и завршна фаза операције Коридор живота. Захвалност овом приликом изражавамо борцима – Првог Крајишког корпуса – Првог батаљона војне полиције , србачке , 11. Дубичке , 6.санске , осињске, крњинске бригаде и друге бригада, које учествовале су у тој операцији за слободу. Жао нам је што ове године нису са нама породице, саборци и делегације из Козарске Дубице и Општре Луке. Разлог је нажалост вирус корона и разумијемо потпуно да су им намјере чување здравља свих нас, посебно старијих породица. „

blank

„Ја сам из оне земље, знате,

Што свакој сили на путу стоји.

У њој се живот не цијени много,

У њој се славе само хероји“

 

Извор: Борачка организација Брод 

 

blank