blank

Свечани пријем за 64 мајкe погинулих бораца уприличила је Општинска Борачка организација Брод. То је тринаеста година за редом како се организује пријем на овакав начин. Пријем је почео окупљањем мајки у Спомен-соби гдје се налазе фотографије њихових погинулих синова.

blank

Поред мајки и представника Борачке организације, пријему су присуствовали и начелник општине Брод са сарадницима.

У Борачкој организацији свјесни смо чињенице да мајкама, које су изгубиле своје синове, туга и бол не престају никад и да ни један дан за њих не представља срећу, али ипак тражимо начина како да се њима одужимо. Захвалност је у ствари обострана. Борачка организација, односно сви грађани Брода су њима захвални за за њихову храброст, а мајке кажу да изражавају захвалност што оне нису заборављене.

blank

„Не могу ја никада прежалити своје дијете; али је лијепо када се ми мајке окупимо, јер све имамо исту тугу, и хвала Борачкој што нас овако позову, и да се и нас неко сјети“ рекла је једна од присутних мајки.

На пријему, свим мајкама је уручен пригодан новчани поклон од по 200,00 КМ, цвијет као симбол пажње и уникатна честитка, поклон Удружење родитеља и дјеце са посебним потребама „Корак наде“, док су колаче за пријем маји припремиле чланице кола Српских сестара Брод. За овогодишњи пријем Предсједништво Борачке организације је предложило повећање новчаног поклона у односу на раније године, што је и прихваћено од стране општине Брод.

Ријечи генерала Миломира Савчића за мајке хероје (из говора са једног пријема у Броду)

„ Као активан учесник прошлог рата као командант најелитније елитне јединице, најмлађе јединице ВРС, био сам убијеђен да сам тамо и у том периоду срео највеће јунаке хероје у овом нашем рату.

blank

Послије рата сам упознао једне нове хероје за које нисмо знали, а то сте ви! Само сте ви могле родити јунаке спремне да својим грудима, прсима животима стану да заштите свој народ и своју територију и да није било њих не би данас било ни Републике Српске не би било ни слободе а не би било ни овог живота без обзира што је понекад и тежак и са пуно проблема, али наш је.“

Борачка Брод

blank