У ГРКУ МОЛИТВЕНИ ПОМЕН ЗА 11 БОРАЦА

0
153
blank
blank

У Грку, код спомен обиљежја изграђеног у порти цркве у овом селу, данас је служен молитвени помен и одата дужна почаст за 11 бораца овог села погинула у протеклом Одбамбено-отаџбинском рату, као и за два борца Војске Републике Српске из Маглаја чије су породице нова огњишта заложила у овом дијелу бродске општине.

Зоран Видић, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације је истакао да је ово дан који окупља мјештане и поштоваоце лика и дјела српских јунака који су бранећи свој народ  дали оно највредније, своје животе.

blank

Он је додао да је дужност свих да се сјећају својих предака и жртава који су дали немјерљив допринос да би се данас живјело у слободи.

-Прошло је 30 година од почетка рата и старадња нашег народа на овом простору. Нама учесницима и савременицима тих догађаја, сјећања су свежа, не блиједе слике ратних страхота. Рат нисмо хтјели нити смо изазивали сукобе, али смо били приморани одупријети се прогону, спаљивању српских огњишта, уништавању живота у крајевима гдје је вијековима живио српски народ-, рекао је између осталог Видић.

Он је додао да се помен у Грку служи у вријеме када су на овом простору вођене борбе за ослобођење српских села бродске општине.

-Ово су и дани везани за дугу и славну српску историју, не само у посљедњем рату, него и у ранијим ратовима и догађајима. Данас одајемо почаст и чинимо помен нашим јунацима из Грка али и свим саборцима који су преминули након ратних збивања-, напомену је Видић.

blank

Подсјетио је да је недавно обиљежена годишњица војне акције пробоја Коридора у оквиру које је ослобођен и Брод,  као и Видовдан велики празник и сјећање на јунаке Косовског боја и завјет цара Лазара који опомиње на важност очувања вјере, отаџбине, традиције и обичаја.

blank

Парастосу су, поред породица палих бораца, мјештана и представника Борачке организације, присуствовали и представници локалне управе, те оранизација и удружења.

Д.И./Радио Брод 

blank