У ДЕРВЕНТИ ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ЕТНО ПЈЕСМЕ

0
164
blank
blank

У Дервенти је вечерас одржан Фестивал етно-пјесме, у оквиру обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Kонцерт пјевачких група одржан је у просторијама Центра за културу.

Руководилац Пјевачке групе Српског културно- умјетничког друштва “Дервента” Милијана Жунић истиче да су задовољни одзивом пјевачких група које су се представиле са традиционалним и етно пјесмама, те да је приређен разнолик и шаролик музички програм.

blank

“Имали смо прилику да чујемо све женске групе учеснике програма , које су се представили са пјесмама из БиХ, Србије, Црне Горе, Kосова и Македоније. У плану смо имали да фестивал буде одржан на отвореном на Тргу, а због кише одржан је у просторијама Центра за културу“, у изјави новинарима рекла је Жунићева.

Она додаје да се Фестивал етно музике одржава по шети пут у Дервенти, и да је одржаван и вријеме пандемије вируса корона и то на отвореном простору.

Публици су се представити етно-групе “Царса” из Дрвара, “Тамјан” из Угљевика, “Вида” из Модриче, “Лозице” из Лознице, те пјевачке групе “Пронија” из Прњавора, “Босиљак” Дервента, те домаћин и организатор фестивала Српско културно-умјетничко друштво “Дервента”.

blank
Руководилац Етно групе „Лозице „ из Лознице Дуња Блажић истиче да се осјећају лијепо у Дервенти, једино што је киша покварила планове да се обиће град.

“Наша група има четири члана, с тим да четврти члан није дошао јер смо добили принову у групи. Ово је наш први долазак у овај дио Српске републике, то нам је посебно драго и јако смо захвални домаћинима фестивала што су нас позвали“, каже Блажићева.

blank

blank

Сутра од 10.00 до 13.00 часова биће одржана радионица традиционалног пјевања у Јавној установи Народна библиотека “Бранко Радичевић” коју ће водити етномузиколог Зорана Гуја.

Подршку одржавању фестивала дали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, те Градска управа Дервента.

Посавске новости 

blank