blank

Visoko izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske boravilo je u jednodnevnoj radnoj posjeti tri općine Županije Posavske. Brojno izaslanstvo dužnosnika Vlade RH predvodio je Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar vanjskih i europskih poslova RH. U izaslanstvu su bili: Mario Banožić, ministar obrane RH, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede RH, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i izaslanstvo za odnose s BiH i Zdravka Bušić, zastupnica u Hrvatskom Saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH, Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke, te brojni predstavnici ureda koji djeluju pri ministarstvima Vlade RH.

blank

Visoko izaslanstvo posjetu je započelo od općine Odžak u Pastoralnom centru Župe Glavosjeka Ivana Krstitelja u Odžaku. Prigodne su riječi tom prilikom uputili dekan Doborskog dekanata vlč. Ilija Orkić i načelnica općine Nada Ćulap, a potom se odžačanima obratio ministar Grlić Radman i Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH i zajednička kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U Odžaku su također bili dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić, Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH.

blank

Nakon Odžaka izaslanstva su obišla u općini Domaljevac-Šamac vodoopskrbni sustav vrijedan 4 milijuna KM, projekt od životne važnosti, istaknuo je načelnik Stjepan Piljić. Gosti su obišli u Domaljevcu jednu od najuspješnijih tvrtki u BiH. Vlasnik mega tvrtke Zlatko Oršolić, sveučilišni je specijalist marketinga u informatičkom okruženju po EU standardu, Yimor je sagradio skladišta na prostoru od preko 9.000 m2. Imaju i maloprodaju te preko 20 trgovačkih putnika koji pokrivaju tržište cijele BiH.Oršolić je najavio gradnju tvornice sladoleda u Domaljevcu vrijednu 10 milijuna maraka.

blank

Posjeta je nastavljena u Tolisi gdje su zajednički i službeno otvorili muzej franjevačkog samostana „Vrata Bosne“ provincijal Zdravko Dadić i visoki dužnosnici Gordan Grlić Radman i Borjana Krišto. Dužnost v.d. ravnatelja muzeja povjerena je prof. Jozi Jezerčiću. Uslijedila su prigodna obraćanja u znaku čestitanja zbog otvaranja Muzeja „Vrata Bosne“ zahvaljujući tome što su fratri neumorno godinama čuvali povijesno naslijeđe posavskoga kraja, a potom i razmijenjeni darovi.

Izaslanstvo je obišlo i gradilište gdje niče nova zgrada u Orašju predviđena za sjedište konzulata RH u Orašju. Orašje je jedno od rijetkih većinski hrvatskih područja koje nema sjedište Konzulata RH, tako da se s radošću iščekuje otvorenje te institucije.

blank

blank

Tijekom radnoga posjeta visokih predstavnika iz Republike Hrvatske u završnici je organiziran tradicionalan „Susret Hercegovina u Posavini“ u svečanoj Gold dvorani Sportskog centra Aqua Bazeni Orašje uz nazočnost nekoliko stotina uzvanika. Nastavlja se time tradicija susreta sjevera i juga od 2013.g.,Hercegovine u Posavini i uzvratno. Predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić uputio je prigodne riječi domaćina u ime Vlade ŽP. -Ovakvi susreti osnažuju suradnju, daju doprinos povezivanju hrvatskoga naroda i potvrđuju zajedništvo u svim oblastima života, zajednička je poruka govornika na ovome skupu.

Izvor: Županija Posavska 

blank