blank

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије у недјељу, 19. јуна, у Доњој Бишњи освештаће Цркву Светог Николе, задужбину Благоја и Јагоде Симић из Дервенте.

Градња Цркве почела је 2012. године уз благослов тадашњег владике зворничко-тузланског Василија и игумана Манастира Покрова Пресвете Богородице у Доњој Бишњи Симеона.

blank
Почетак градње( архива, фото: Савко Пећић Песа)

Симић наводи да је у договору са супругом Јагодом и сином Оливером одлучио да гради цркву коју би посветили Светом Николи.

“То је наша крсна слава. И наш унук носи име Никола. Црква се гради у склопу Манастира у Бишњи. Супруга и ја смо били пред одлазак у пензију и жеља нам је била да финансирамо градњу док још радимо у Њемачкој, те да имамо мјесто на које би долазили, а које би служило и другом вјерном народу”, каже Симић.

Он додаје да је одмах поред пута и Цркве, саграђена и спомен-чесма са ликом Пресвете Богородице.

blank
Спомен чесма( фото, Ненад Симић)

“Црква је иконописана у унутрашњости и изнад улазних врата на којој се налази икона Светог Николе. Стазом је повезана са Манастиром и осталим манастирским комплекском. У току градње, тачније 2019. године, остварила нам се жеља и наши унуци Максим и Леонид сина Оливера крштени су у Цркви”, каже Симић, коме је лани, у 46. години, преминуо син Оливер.

Он додаје да је ова црква од тада посвећена и у његов спомен на овоземаљски живот.

“Волио је за живота доћи у Бишњу и пратити градњу цркве, те се посебно радовао када су у Цркви ђеца крштена”, наводи Симић.

Симић је захвалио владикама Василију и Хризостому који су у протеклом времену били на челу Епархије зворничко- тузланске, садашњем владици Фотију, те игуману Манастира у Доњој Бишњи Симеону, свештенству Архијерејског намјесништва дервентског и многим другим који су на било који начин учествовали у градњи Цркве Светог Николе.

blank
Садашњи изглед Цркве Светог Николе, фото: Ненад Симић

“Долазак и боравак вјерног народа у Цркви додатно нас радује, јер нам је жеља управо била да то буде мјесто окупљања и сабирања, као и мјесто на којем ће многе породице крстити своју дјецу”, истиче Симић.

blank

Владика Фотије ће у недјељу, 19. јуна, служити и литургију у Манастиру Покрова Пресвете Богородице.

Н. Симић/ Посавске новости 

blank