blank

У бродској мјесној заједници Барица Доња у недјељу 27. октобра испред спомен-обиљежја биће служен парастос жртвама усташког терора из 1941. године и погинулим борцима и цивилним жртвама посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић  је рекао је да његују наду да се стравична историја овог краја више никада неће поновити. 

“Обиљежавање почиње у 12,00 часова служењем литургије у цркви Светог Илије у Доњој Барици, а служење помена, полагање вијенаца и пригодна програм је у 13.00 часова“, каже Видић.

Он додаје да Борачка организација по календару значајних датума, са Мјесном организацијом бораца Барица, организује помен парастос и сјећање на убијене Србе.

На спомен-обиљежју уклесана су имена 124 становника из Барице убијена 1941. године, а на спомен-обиљежју из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата имена пет погинулих бораца Војске Републике Српске и три цивилне жртве. 

Споменик жртвама из Другог свјетског рата у Барици Доњој оружане снаге Хрватске срушиле су 1992. Године, али је убрзо обновљен.

blank