blank

У Мјесној заједници Појезна обиљежен је 4. Јули- Дан борца, у организацији Општинске организације Савеза удружења бораца НОР-а Дервента и Мјесне заједнице  Појезна, а под покровитељством начелника општине Милорада Симића.

blank

Обиљежавање је  одржано данас испред споменика борцима НОР-а  у Појезни, гдје је обављено полагање вијанаца и обраћање званичника.

blank

Предсједник СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић је истакао да се обиљежавање одржава у складу са актуелном ситуацијом у вези вируса корона.

“Морали смо да радимо скромније. Окупили смо се овдје код лијепог споменика.  Са овог мјеста  су наше јединице 1941. године  почињале припеме за устанак. Посебно обиљежавамо овај датум  јер је некада био датум значајан за читаву Југославију“ , у изјави новинарима рекао је Прерадовић.

Он је додао да је Дервента позната по Појезни и њеној улози у Народно ослободилачкој борби.

„Морамо да гајимо и даље те традиције и да обиљежавамо. Битно је да преносимо на млађе нараштаје све те вриједности које су биле у НОР- у. Имамо подршку руководства општине знатно више него ранијих година“, додао је Прерадовић.

Истиче да је у протеклом времену обновљено шест значајних споменика и да је данас лакше радити и његовати тековине НОР-а, уз подршку коју имају од локалне власти.

„ Нама је дужност да његујемо те тековине, јер видимо да многи прекрајају историју, да минимиузирају дешавања и  то нам је велики промашај и грешка. Морамо поштовати жртве, створили су добру државу, а ми морамо да обиљежавамо и сјећамо се тих времена“, додао је Предовић.

blank

Вијенац испред спомен обиљежја положио је начелник општине Дервента Милорад Симић, потпредсједник локлалне скупштине Славен Гојковић, делегација ОО СУБНОР-а Дервента и други.

Посавске новости 

blank