blank

Dervenćani su danas proslavili Dan oslobođenja nakon kojeg su ukinuti logori i prestalo je odvođenje, mučenje i protjerivanje srpskog naroda, što su od ranog proljeća do 4. jula 1992. godine činile hrvatsko-muslimanske snage.

blank
Sa područja Dervente poginulo je 608 srpskih boraca, a više od 4.000 ih je ranjeno.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Čedo Vujičić rekao je da je u jednom dijelu opštine život stao 1992. godine, od ranog proljeća do 4. jula.

“To područje bilo je okupirano, bili su aktuelni logori, zarobljavanja, mučenja, protjerivanja i druge vrste torture”, naveo je Vujičić.

On je podsjetio da su operacije za oslobođenje Dervente počele u junu i trajale su 15 dana, a bilo je mnogo poginulih, među kojima i pukovnik Trivun Trive Vujić, komandant 327. brigade.

Vujičić je dodao da je u završnim borbama za oslobođenje Dervente učestvovala 327. brigada, koja je bila na glavnom pravcu napada, Osinjska brigada, jedinica “Vukovi sa Vučijaka” i jedinice iz drugih opština.

blank

Nekadašnji Komandir čete u 327. brigadi Miroslav Simić istakao je da je bilo teško vrijeme kada se krenulo u oslobađanje okupirane Dervente, a da je njegova četa bila na pravcu glavnine udarnih snaga i imala ogromne gubitke. Ipak, dodao je, došlo se do oslobođenja uz pomoć drugih jedinica.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić čestitao je Dan oslobođenja Dervente u proteklom odbrambeno- otadžbinskom ratu uz poruku da je prije 28 godina u Derventu došla sloboda i period normalnog življenja.

“Agonija je trajala od aprila do 4. juna 1992. godine, kada su jedince srpske vojske ušle na ovaj prostor, sjedište administrativnog centra. Uspostavljen je život u Derventi”, napomenuo je Simić.

On je istakao da se borba njega i njegovih saradnika odnosi na to da svi oni koji žive u Derventi – Srbi, Hrvati, Bošnjaci i drugi, imaju život dostojan pažnje, da nema ljudi prve, druge ili treće klase.

“Svi su dobrodošli i ruka je pružena. Derventa se dobro obnavlja, ne u smislu povratka, ali ništa gore ili bolje nego u drugim sredinama. Vraća se život, došli smo u solidan vrh Republike Srpske po mnogo parametara. Najveća tekovina je tolerancija i radna mjesta”, rekao je Simić novinarima.

Na centralnom spomen obilježju služen je spomen parastos i položeni vijenci.

blank

Vijence su položili načelnik opštine Derventa Milorad Simić, potpredsjednik SO Derventa Slaven Gojković, te  delegacije Boračke organizacije opštine Derventa, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih zarobljenika i Udruženja ratnih invalida”1991- 1995″, predstavnici Udruženja “Veterani Republike Srpske” i Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, opštinskog SUBNOR-a, Policijske stanice i predstavnici političkih partija.

U Centru za kulturu priređen je svečani prijem koji su organizovali načelnik opštine Derventa Milorad Simić i Boračka organizacija ove opštine.

Posavske novosti

blank