blank

Културна манифестација Покровско пјесничко саборовање одржаће су у суботу, 15. октобра по трећи пут у Броду,  у организацији Црквене општине Брод и Српског књижевног клуба „Вихор“ из Дервенте.

blank

Протојереј- ставрофор Жељко Теофиловић истиче да се ради о трећој манифестацији и промоцији зборника пјесничког стваралаштва, који је настао из љубави према Богу и у част молитвеног прослављања Покрова Пресвете Богородице.

“Ове године учешће је узело 115 пјесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Грчке, Аустрије, Русије и Америке. Циљ ове пјесничке манифестације постигнут је и првим саборовањем, а то је свесрпско и православно једнинство у писаној ријечи; и то је оно што је највећа драгоцјеност овог саборовања – једнодушност у вјери и очување православног и српског идентитета нашег народа“, написао је Теофиловић у предговору зборника чија ће промоција бити одржана у суботу.

Зборник “Покровско пјесничко саборовање”, приређивача Ненада Симића из Дервенте, објављен је у издању организатора манифестације, а биће промовисана у просторијама  Светосавског дома у Броду, гдје ће и пјесници учесници рецитовати пјесме.

blank
Насловна страна заједничког зборника

“Благослов за одржавање манифестације `Покровско пјесничко саборовање`, а поводом прослављања Покрова Пресвете Богородице, крсне славе храма и општине Брод, добили смо од Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Фотија. Пјесници су доставили до двије пјесме које су уврштене у зборник”, рекао је Симић.

Према његовим ријечима културна манифестација је добила подршку локалне заједнице и начелника општине Зорана Видића, а од прошле године уврштена је у календар догађања у оквиру програма „Октобарске свечаности слободе“.

Садржај зборника је обогаћен фотографијама са других пјесничких сусрета.

Манифестацију ће увеличати и учешће Kултурно-умјетничког друштва “Душко Трифуновић” из Брода, чији малишани од самог почетка манифестације узимају редовно учешће у програму.

Посавске новости

blank