blank

U Derventi je otvorena izložba posvećena životnom putu i radu naučnice, matematičarke srpskog porijekla Milevi Marić Ajnštajn.

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić naveo je da se izložbom nastoji na neki način ispraviti greška koja je Milevi načinjena, jer je svu slavu svjetskog nobelovca, naučnika i svega ostalog prigrabio njen muž Albert Ajnštajn.

blank

“Iz prezentacije vidjećete da je ona bila koautor svih tih djela i zajedno sa njim radila, ali je tako bila vaspitana, patrijarhalna Srpkinja koja je suprugov uspjeh smatrala kao zajednički”, rekao je Bajić.

On je napomenuo da Savez inovatora i autor izložbe LJubiša Pašić već drugu godinu ovu lijepu prezentaciju donose u sva mjesta i gradove da je pogledaju, prije svega, omladina, posebno srednjoškolskog uzrasta i građanstvo.

blank

“Naš cilj je da sve naše velikane povodom jubileja predstavimo na određen način, i pored Pupina, Tesle, Milankovića došla je na red naša heroina Mileva Marić Ajnštajn”, rekao je Bajić.

Postavka će biti dostupna do 24. oktobra svakim radnim danom od 8.00 do 15.00 časova.

blank

Mileva Marić Ajnštajn dala je značajan doprinos naučnim radovima svog supruga, jednog od najvećih umova svjetske nauke Alberta Anštajna.

Izložba prikazuje život srpske matematičarke, od rođenja 1875. godine u Titelu, do smrti 1948. godine u Cirihu.

blank

Izložbi su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić, načelnici gradskih odjeljenja Slaven Pašalić i Srđan Nović, te učenici srednjih škola koji su izložbu posjetili organizovano sa nastavnim osobljem.

Organizatori izložbe su Savez inovatora Republike Srpske i Centar za kulturu Derventa.

Posavske novosti 

blank