ФОТИЈЕ ОСВЕШТАО ЦРКВУ У ДОЊОЈ БИШЊИ

0
226
blank
blank

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије данас је у служио Свету литургију у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Доњој Бишњи, и обавио освећење Цркве Светог Николе, задужбине Благоја и Јагоде Симић из Дервенте, која се налази у манастирском комплеску.

blank

У бесједи након литургије и освећења цркве Фотије је рекао да је данас у Бишњи један сабор манастирски и  црквени гдје  се доста вјерника сабрало.

“Желим да изразим своју благодарност што сте  данас дошли овој светињи и што ова светиња врши своју мисију црквену у ово наше распето вријеме, вријеме када се треба борити да неко остане и буде хришћанин и вјерник. Вријеме у којем смо изложени бројним искушењима и борбама“, рекао је Фотије.

Он каже да ће у освећеној цркви се рјеђе служити литургије,  да је дивна и лијепа црква, као што је и црква Покрова Пресвете Богородице, и да све заједно изгледа дивно.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

“Моја жеља, супруге Јагоде и сина Оливера је била да саградимо цркву Светог Николе. Наша крсна слава је Свети Никола, а и унук носи име Никола. Одлучили смо да градимо цркву да имамо мјесто на које би долазили,  које би служило вјерном народу, за које би додатно били везани након што одемо у пензију“, рекао је Благоје Симић.

Он каже да је поред цркве саграђена  и спомен- чесма на којој се налази лик Пресвете Богородице,

“Црква је иконописана у унутрашњости и изнад улазних врата на којој се налази икона Светог Николе. Стазом је повезана са Манастиром и осталим манастирским комплексом. У току градње, тачније 2019. године остварила нам се жеља и наши унуци Максим и Леонид од сина Оливера су крштени у цркви“, каже Симић, којем је прошле године у 46 години умро син Оливер.

“Ова црква је од тада и у његов спомен на овоземаљски живот. Волио је за живота доћи у Бишњу и пратити градњу цркве, те се посебно радовао када су дјеца крштена“, додао је Симић.

Градња Цркве почела је 2012. године уз благослов тадашњег владике зворничко-тузланског Василија и игумана Манастира Покрова Пресвете Богородице у Доњој Бишњи Симеона.

blank
Благоје и Јагода Симић, одликовање

Фотије је одликовао Орденом Краља Драгутина Благоја и Јагоду Симић, за оданост својој цркви и несебичну хришћанску љубав исказану кроз активно учешће у градњи параклиса Светог Николаја чудотворца.

Архијерејском похвалницом Фотије је одликовао Здравку и Петру Пјерановић из Рапћана, и  Миру и Славојку Миоданић из Дервенте.  

Захвалницом Манастира Покрова Пресвете Богородице из Доње Бишње обрадоване је више заслужних појединаца, који су пружили љубав и пажњу кроз помоћ у изградњи Манастира.

blank
Миро и Славојка Миоданић, признање
blank
Здравко и Петра Пјерановић из Рапћана, признање
blank
Симић предаје поклон Фотију

blank

Данашњем радосном догађају у Бишњи присуствовао је градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, ктитор Манастира Покрова Пресвете Богородице у Доњој Бишњи Ратко Ђекић, већи број свештеника, монаштва и вјерника. 

Ненад Симић/ Посавске новости 

 

blank