blank

U Brodu je danas ozvaničen završetak izgradnje ili obnove 15 kuća za raseljena lica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a vrijednosti radova iznosi više od 490.000 KM.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš razgovarao je danas sa načelnikom opštine Brod Zoranom Vidićem i korisnicima kojima su kuće izgrađene ili obnovljene o uspješnosti realizacije projekta na području ove lokalne zajednice.

“Ozvaničili smo ulazak 15 porodica u njihove kuće od nešto više od 60 koliko smo obnovili u toku regionanog programa i 15 stanova ukupne vrijednosti 2,8 miliona KM”, izjavio je novinarima Čordaš.

blank

On kaže da se na cijelom prostoru Republike Srpske trenutno gradi 750 stambenih jedinica i da vjeruje da će najveći dio biti završen ove godine.

“Jedan broj stambenih jedinica biće završen do kraja naredne godine, jer je rok 30. juni 2023. Posebno sam radostan što ovo u Brodu činimo na Svjetski dan izbjeglica i da možemo obradovati ljude koji su dugo izvan svojih domova”, poručio je Čordaš.

On je dodao da je riječ o interno raseljenim licima sa područja Broda i raseljenima sa prostora BiH koji su odlučili da trajno žive u Brodu.

“NJima je opština obezbijedila plac i ono osnovno da mogu napraviti kuću. Uspjeli smo naći sredstva preko donatora”, naveo je Čordaš.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske svake godine izdvaja sredstva i za ovu godinu je planirano 100.000 KM za Brod, i to po 50.000 KM za interno raseljena lica i za povratnike.

Čordaš je podsjetio da je vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na cijelom području BiH oko 100 miliona KM.

blank

Vidić je zahvalio Vladi Republike Srpske, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije, te Čordašu što su uvijek prepoznavali potrebe opštine Brod kada je riječ o ovoj problematici.

“Ovo nije prvi projekat, a nadam se da nije ni posljednji. Nažalost, imamo potrebu za stambenim zbrinjavanjem i 30 godina od završetka rata. Ovaj projekat je jedan od pokazatelja opredjeljenja Vlade i opštine da svako u skladu sa mogućnostima pomogne građanima u izgradnji individualnih stambenih jedinica ili zgrada kolektivnog stanovanja”, rekao je Vidić.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica nastoji da što bolje pripremi aplikacije za projekte koji se realizuju na prostoru cijele Republike Srpske.

“Vjerujem da je Brod jedan od kandidata i za naredne projekte. Brod je znatno staradao u proteklom ratu i ima potrebe za interno raseljena lica sa područja opštine, ali i za raseljena lica sa cijelog područja BiH koji su došli ovdje i odlučili se na život u Brodu”, naveo je Vidić.

Čordaš i Vidić posjetili su danas korisnike kojima su kuće izgrađene u Sijekovcu, Brodu i Liješću i uvjerili se u kvalitet izgradnje.

blank

blank

Mara Zečević iz Sijekovca kaže da je zadovoljna što će napokon živjeti u novoj kući.

“Hvala svima što su omogućili da dobijem ovu donaciju. Presrećna sam, još samo da riješim vodu i struju. Do sada sam živjela u staroj kući, u veoma lošim uslovima”, rekla je Zečevićeva i dodala da će u kući živjeti sa sinom i snahom. 

PN

 

blank