blank

Удружење грађана за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама у развоју „Дјеца сунца“ успјешно је започело ову годину и обезбиједило знатно више средства за функционисање удружења у односу на 2022. годину, изјавила је предсједник тог удружења Тања Нинковић.

Нинковићева је навела да ће се ове године потрудити да путем добрих људи из дијаспоре обезбиједе средства за набавку возила које је неопходно Удружењу.

Она је навела да њихово удружење има грант предвиђен у буџету општине Шамац у износу од 10.000 КМ на годишњем нивоу, што је за 110 одсто више него претходне године.

blank

Нинковићева је рекла да ће тим средствима помоћи корисиницима да довозе дјецу на радионице у Удружење, а да су намијењена и за трошкове превоза до љекара у друге градове Српске или Србије.

„Од фирме „Метал Холанд“ из Шамца прошле године добили смо 10.000 КМ и када смо поднијели извјештај о утрошеним средствима били су задовољни и ове године повећали су тај износ на 20.000 КМ. Били су изричити да се средства утроше за стручне услуге дефектолога и логопеда с обзиром да су упознати колико те услуге значе дјеци“, додала је Нинковићева.

Она је напоменула да су од донаторске вечери одржане 27. децембра прошле године обезбједили мало више од 22.000 КМ за шестодневну рехабилитацију за 37 дјеце у Бањи Ковиљачи у априлу, те да ће имати и средстава за једнодневни излет у љето или јесен у Бизовачке Топлице.

blank

„Имамо и средства да купимо Берингеров апарат који ће помоћи логопеду да брже и боље дође до резултата са дјецом која имају језичке и говорне сметње“, рекла је Нинковићева.

Она је додала да су путем друштвених мрежа писањем о својим активностима успјели да анимирају јавност, пробуде емпатију и симпатије људи који су помогли Удружењу.
На шамачком подручју има 57-оро дјеце и одраслих са сметњама у развоју, од којих је 15 до 20 активно у Удружењу.

Светлана Павловић

blank