blank

U Derventi je danas obilježena godišnjica od smrti Savka Pećića, derventskog književnika, novinara i potpukovnika Vojske Republike Srpske, bivšeg komandanta Osinjske brigade.

Tim povodom u Staroj crkvi u Srpskoj Varoši služen pomen, a potom su položeni vijenci i cvijeće na Pećićevom grobu.

blank

Vijence i cvijeće položili su članovi porodice Pećić, predstavnici Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente i Književnog kluba “Savovanje” iz Šamca.

U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” predstavljena je izložba dijela legata koji je prije smrti Pećić ostavio ovoj ustanovi, a nakon toga i poetski čas koji su održali derventski i gostujući pjesnici.

O stvaralaštvu Pećića i njegovim knjigama koje je objavio pred smrt – “Svi moji rodovi i plodovi” i “Bilećke anegdotice”, govorili su predsjednik “Vihora” Nenad Simić i predsjednik Upravnog odbora ovog kluba Milorad Đurđević.

blank

Stihove pjesama koje je napisao Pećić i stihove koje su njemu posvetili drugi govorili su pjesnici iz Dervente i Šamca.

Obilježavanje godišnjice od smrti Savka Pećića održano je u organizaciji članova njegove porodice, Narodnom bibliotekom “Branko Radičević” i Književnim klubom “Vihor”.

blank

Savko Pećić rođen je 1949. godine u Pojezni kao deveto dijete u porodici. Osnovnu i srednju školu završio je u Derventi, dok je diplomu inženjera tehničkih nauka stekao na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu.

Učestvovao je u osnivanju Književnog kluba “Vihor”, a kao gimnazijalac 1967. godine svoje prve stihove objavio je u “Derventskom listu”. Objavio je više zbirki pjesama, knjigu proze i poezije “Život i sjećanja”, pjesme za djecu “Vesela parada”, zatim knjige “Derventske kaskade” i “Životok”, a povodom 50 godina stvaralaštva knjigu “Moje pričice i zapisi”.

blank

Autor je i hronološke monografije o manastiru u Donjoj Bišnji “Živi izvor duhovne vode”.

Tokom 2022. godine objavio je zbiriku “Svi moji rodovi i plodovi” u kojoj su se našle pjesme koje je objavio u ranijim zbirkama, te knjigu “Bilećke anegdotice” posvećenu njegovim vojničkim danima.

Pećićeva djela bila su zastupljena u brojnim zbirkama proze i poezije, antologijama, zbornicima, monografijama i časopisima.

Osim pisanja stihova kojima je bio vjeran od osnovne škole, bavio se i novinarstvom.

Osnovao je Međunarodne ilindanske književne susrete “Prljača” na rijeci Ukrini i bio je član više udruženja pisaca, te dobitnik brojnih priznanja, između ostalih, opštinske zahvalnice koja se dodjeljuje zaslužnim građanima Dervente.

PN

blank