blank

Поводом новогодишњих, божићних празника и Дана Републике Српске начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић уприличио је традиционални пријем у Хотелу „Плажа“ за представнике привредног, политичког, културног и спортског живота са подручја општине Шамац.

Превасходно, прије почетка пријема на Централном споменику  одата је пошта и положени вијенци палим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, сјећање на 440 погинула бораца Друге посавске бригаде, од којих су 362 била са шамачког подручја. Вијенце су положили представници Општине Шамац и Борачке организације Шамац.

blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, који је овом приликом уприличио и пријем, честитао је Дан Републике и истакао да су многи дали животе за одбрану Српске.

Он је додао да је ово је прилика да Шамац пошаље поруку да је слободарски град који је у протеклом рату много дао за Републику Српску и њено јединство.

„Још дубоко вјерујем Републико, да ћеш у годинама пред нама бити земља у којој ће се дјечији плач много више чути него данас, земља у којој ће право и правда важити за све, Република у којој част и образ неће бити на продају, земља коју ће представљати они који иза себе имају резултате остварене трудом и марљивим радом, земља у којој ће плату добијати само они који иду на посао и на истом раде, земља свих њених грађана, јер то заслужујеш, како због оних који су своје животе дали стварајући те, тако и због будућих покољења”, каже Милићевић.

blank

Обраћајући се присутнима Лазар Благојевић испред Општинске борачке организације Шамац рекао је да је Република Српска, коју су српски борци одбранили током Одбрамбено-отаџбинског рата, једина је гаранција опстанка Срба западно од Дрине.

Благојевић је истакао да је 9. јануар прилика за подсјећање на историјски догађај из 1992. године када је једна генерација Срба одлучила да створи Републику Српску и заштити српски народ на простору БиХ.

„Можда у том тренутку нисмо били ни свјесни значаја тог датума, али како вријеме пролази тај датум добија све више на свом значају, јер је Република Српска коју смо током Одбрамбено-отаџбинског рата одбранили и у Дејтону верификовали једина гаранција опстанка Срба на простору западно од Дрине“, рекао је Благојевић.

blank

Директор Основне школе у Обудовцу Саја Гаврић рекла је да је њихова школа на свечаној академији организованој поводом Дана Републике Српске у Бањалуци од предсједника Републике Српске Милорада Додика одликована Орденом Његоша првог реда за 190 година постојања.

blank

„Надам се да смо за ових 190 година оправдали велико одликовање које смо добили. Трудићемо се да оправдамо своје постојање и свој рад, мада је то у овим временима јако тешко, али ми смо ту да се трудимо и помажемо младим људима да пронађу свој најисправнији пут“, рекла је Гаврићева.

Светлана Павловић

blank