blank

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић, упутио је свим грађанима Републике Српске и БиХ искрене честитке, поводом 9. маја Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, уз поруку да и у овим тешким временима славимо сјећање на хероје антифашистичке побједе и борбе која је спасила свијет.

„На данашњи дан, прије 75 година, капитулирала је најгнуснија политичка идеја и идеологија икада – идеја фашизма, која је имала за циљ да пороби народе свијета и ускрати им слободу и право на живот. Ми социјалисти смо и тада, а и сада, стајали и стојимо на супротним странама тих идеја. Дали смо велике жртве као народ, нација, држава, али и идеологија за побједу над тим злом и зато се данас са поносом и пуним срцем сјећамо дана славе када су поражене фашистичке хорде зла и када смо стајали са побједницима и Савезницима на праведној и исправној страни историје“, истакао је Ђокић.

Он је још рекао да су антифашистичке тековине и борба за исте данас пoтребни као и тада.

„Фашизам и даље представља велику опасност за свијет. Он јесте побијеђен, али није уништен. Ми социјалисти, као свој политички програм, политичку мисију и циљ, видимо наставак борбе против те идеологије. Док год има гладних у свијету, док год су радници обесправљени и неадекватно плаћени, док год постоји експолатација сиромашних и нејаких, задатак социјалистичких идеја није испуњен“, нагласио је Ђокић.

Он је још додао да му је изузетно драго када види да млади људи чувају и његују антифашистичку традицију и борбу.

„Са посебном важношћу за наше друштво јесте да млади људи знају ужасе и жртве Другог свјетског рата и фашистичке идеологије, како се она никада више не би поновила и због тога сам веома поносан на нашу омладину која препознаје и његује пут борбе наших очева и дједова за бољи свијет“, рекао је Ђокић.

Ђокић је још истакао и увјерења да ће се народ који је смогао снаге да устане против зла какав је био фашизам и да му се стоички одупре, сигурно смоћи снаге и да се одупре злу изазваном корона вирусом.

„Данашњи Дан побједе дочекујемо теже него икада, јер нећемо бити у прилици да поносно са својим државним и црвеним заставама прошетамо наших градовима и одамо почаст палима за слободу, али сам сигуран и увјерен да ће ови дане пандемије ускоро бити иза нас и да ће представљати прошлост. Зато грађанима желим да као и тог 9. маја буду загледани у будућност, да вјерују у боље сутра и да то боље сутра заједно градимо. У то име, још једном, свим грађанима Републике Српске и Босне и Херцеговине желим срећан 9. мај – Дан побједе и Дан Европе“, поручио је Ђокић.

 

blank