blank

На почетком марта мјесеца ове године од стране Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета” Општински одбор Дервента расписани Конкурс за избор најљепших рукописа ћириличног писма у 2020. години своје радове је доставило укупно 92 учесника: 40 ученика ОШ ”Вук Стефановић Караџић” Добој, 3 ученика ОШ ”Милан Ракић” Велика Буковица Добој, 1 ученик ОШ ”Доситеј Обрадовић” Добој, 4 ученика ОШ ”Васо Пелагић” Пелагићево, 21 ученик ОШ ”19. април” Дервента, 2 ученика ОШ ”Никола Тесла” Дервента, ученица испред Светосавске омладинске заједнице Брод, 12 аутора из градова Републике Српске (по 2 из Бања Луке и Добоја, 1 из Модриче, 7 из Дервенте), 7 ауторских радова из градова у Србији (Нови Сад 3, Клек 1, Сремска Каменица 1, Зрењанин 1 и Гњилане 1) и један рад из града Берлин у Њемачкој.

У околностима када су за сво вријеме трајања Конкурса због ванредног стања узрокованог пандемијом корона вируса и ученици и грађани претежно били окупирани ”сами собом” и када се и школска година ”одвијала и развијала” у до сада невиђеним неуобичајеним околностима, наведени број достављених радова за Општински одбор СПКД ”Просвјета” Дервента представља изузетно задовољство у знак подршке постојању и раду, због којег се истиче стварна захвалност ентузијазму и вољи свих учесника Конкурса да се у и најтежим временима и околностима цијени и одржи ћирилично писмо у његовом изворниом и најљепшем облику…

Због наведених околности, састављен од учесника који су пристигле радове а поштујући правила понашања размотрили ”на даљину, путем видео веза”, Жири није имао ни мало лаган посао, али је једногласно донио закључак да све учеснике треба похвалити и прогласити их побједницима овогодишњег Конкурса, а да оне радове који се у нијансама издвајају у односу на правила рукописа треба наградити додјелом диплома за освојено прво мјесто.

Општински одбор СПКД ”Просвјета” Дервента је са задовољством прихватио приједлог Конкурне комисије и Дипломе за освојено прво мјесто додијелио: Гаврић Анђели, Хајрулаковић Адни III3, Ђурковић Ањи III1,  Јокић Валентини III3, Шуматић Михајлу III6 и Радовановић Марини V6 из ОШ ”Вук Стефановић Караџић” Добој, Гојковић Огњену II из ОШ ”Милан Ракић” Велика Буковица Добој, Шаркановић Матеју III из ОШ ”Васо Пелагић” Пелагићево, Кнежевић Јовани, Лугоњић Матеји VII3,  Глумац Маји VI1, Савић Теодори II3, Асентић Милици IV1, Јевтић Ањи VI, Јевтић Сергеју VI1, Зубић Андреју   IV3, Суботић Тамари VII2, Јефтић Марији II из  ОШ ”19. април” Дервента,  Дујаковић Ивани    IX1 из   ОШ ”Никола Тесла” Дервента, Јокић Ани II4 из  Светосавске омладинске заједнице Брод, као и Грче Тијани из Клека Србија, Томић Јовани из Сремске Каменице Србија, Др Мирјани Миланков из Новог Сада Србија, Ђурђевић Тијани из Новог Сада Србија, Савић Милени из Новог Сада Србија, Божановић Марији из Гњилане с. Шилово Србија, Крстовић Горици из Дервенте и Видовић Соњи из Бања Луке.

Захвалнице су додијељене за 50 ученика, 12 грађана и 3 професорице које су својим личним ангажовањем доринијеле изузетно захвалном резултату учешћа (Добриловић Биљани, Јеринић Татјани из Добоја и Малешевић Далиборки из Дервенте), као и за три средства јавног информисања (Посавске новости, Дервентски лист, Дервента кафе).

Дипломе, награде и захвалнице биће уручене на мјесту и у вријеме које ће бити јављено свим учесницима Конкурса по стицају услова слободног кретања.

Општински одбор СПКД ”Просвјета” Дервента захваљује свима који су у овим неуобичајено тешким временима узели учешће на Конкурсу и показали да воле и цијене ћирилично писмо.

СПКД „ПРОСВЈЕТА“ ДЕРВЕНТА  

       

blank