blank

Ненад Симић из Дервенте са пјесмом “Ноћ над Козаром “побједник је Међународног конкурса за књижевно признање и награду “Сузе Козаре”.

“На конкурс је пристигло 30 радова из Србије, Црне Горе, Њемачке, БиХ и Републике Српске.Тема конкурса била је страдање Срба козарских општина по свим крајевима Републике Српске,а тематика пјесама овог конкурса је сама по себи тешка, све пристигле пјесме су пуне емоција, неријетко су пјесници породичним везама повезани са догађајима о којима пишу, па је све то отежавало одлуку кога наградити“, саопштио је жири за избор пјесма.

blank

Друго мјесто припало је Бошку Гргићу за пјесму “Три броја на календару”, а треће мјесто пјесникињи Драгани Крагуљ за пјесму “Незаборав”.

Жири је додатним наградама наградио пјеснике Велимира Павића са пјесмом “Раде, брате”, Николину Кесеровић за пјесму “Опроштај” и Милоша Белића за пјесму “Коло над Козаром”.

У саопштењу жирија који су чинили предсједник Рајка Голић и чланови Сњежана Миљковић и Биљана Марић је наведено да “Ријечи крв, покољ, мучење, клање и њима сличне избијају у први план многих пјесама и да пјесничке слике Козаре као тамног вилајета, убијање дјеце, смрт дјечака који је живио само један дан и многе друге заустављају дах и тјерају сузе на очи”.

Организатори међународног конкурса су Народна библиотека Градишка, Удружење српских књижевника у Словенији и Библиотека “Вук Караџић” Љубљана.

Заслужне награде биће додијељене у Броду на Свечаној академији, која ће се одржати у суботу 25. јула 2020. gодине.

Академија ће бити презентација умјетничких достигнућа и свих награда, ако ситуација у  вези вируса корона буде дозвољавала одржавање манифестације. 

 

blank