blank

Pristižu ruke pomoći velikog srca Dervenćana, sedamnaestočlanoj (17) porodici Peleš kojoj su u subotu vatra i dim uništili potkrovlje njihovog zajedničkog domaćinstva, u gusto naseljenoj Ulici Ive Andrića.

Ahmet Peleš (57), glava ove jedne od najbrojnijnijih porodica u gradu na Ukrini, ističe da su samo zahvaljujući brzoj intervenciji derventskih vatrogasaca, sa tri cisterne, od iznenadne vatrene buktinje u potkrovlju spašeni domovi četiri domaćinstva Peleša sa devetoro djece, odnosno njegove unučadi.

– Izgorjeli su krov i uništene sve stvari u vatrom zahvaćenom potkrovlju. Srećom, što nam je bio i najpreči zadatak, uspjeli smo da iz vatre i dimne zavjese, u kojoj su se našli, spasimo troje naših unučadi – ističe Ahmet.

Još u šoku i nevjerici, Peleši ističu da su srećni da vatrena stihija barem nije zahvatila domove njihovih komšija. Odjekivali su te subote vapaji i jauci teškom nevoljom ošinutih Peleša dok je vatra gutala njihovo teško stečeno imanje. Danas u Andrićevoj u majstorskim rukama odjekuju čekići, motorne pile…

Radost i optimizam povratili su dobrotvori. Među prvima sa ispruženom rukom pomoći, po ko zna koji put, pojavio se i Milivoje Nović, vlasnik ovdašnjeg hotela „Biser“.

– I sada nam odzvanjaju utješne  riječi vlasnika „Bisera“. Inače, poznato nam je da su Mile i njegov sin Branislav,  u nizu humanitarnih akcija, nedavno obilato pomogli jednu sedmočlanu derventsku porodicu koja, zahvaljujući njima, više ne spava na podu u ne pere rukama veš. Bili smo zadovoljni da nas je Mile samo posjetio, ali do suza su nas dirnule njegove riječi kada je upitao-„kako vam hotel „Biser“ može pomoći“. Ubrzo se vratio sa uplatnicom od 2.000 maraka na naš račun, uz gajbu „Nektara“ da majstori zaliju grlo i nazdravimo za srećan i uspješan završetak novog krova – ističe Ahmet.

blank

Mile Nović, skromno ističe da jednostavno nije mogao a da se ne uključi i u ovu akciju ljudima u nevolji.

– Pogotovo kada sam čuo da su velika tuga i za njih katastrofa pogodili sedamnaestočlanu porodicu. Interesovao sam se da li imaju smještaj, spreman da im otvorim sobe hotela. Oni su mi, međutim, uzvratili onom narodnom i istinskom da „gdje čeljad nisu bijesna, ni kuća nije tijesna“. Čak i pod izgorjelim krovom! Zato sam, u ime sloge i da prebrode tu nevolju,  od srca donirao taj neophodni novčani iznos – rekao nam je Nović.

Saznajemo da je Pelešima sa neophodnim namirnicama i stvarima u prvu pomoć, u ime Gradske uprave, pritekao i gradonačelnik Milorad Simić. Ahmetov sin Zehrudin-Ado dodaje da se, animirajući i druge dobre ljude, u nabavci krovne konstrukcije uključio i njegov gazda vulkanizerske radnje u kojoj, kako kaže, hljeb zarađuje 11 godina.

– Zahvaljujemo učiteljicama i školi koji su organizavali akciju da naša djeca budu opremljena bukvalno od pete do glave, i sa torbama, priborom i sveskama. Nemamo prave riječi da svima izrazimo zahvalnost – kaže Almedina (32), Ahmetova snaha.

I ova priča sa srećnim završetkom iznova svjedoči da nesreće neprestano vrebaju, ali da ih pogođeni nevoljnici lakše brode kad za svoje sugrađane imaju ljude koji mogu i hoće da pomognu, poput humanih Dervenćana.

N. Đurić

blank