blank

Inter folk-fest “Bosiljkovanje” u Derventi ugostilo je sinoć Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Srem” Jakovo iz Beograda, a  održana je i tradiconalna izložba, promocija, nastup pjevačkih grupa i orkestara, konzumacija tradicionalnih jela.

blank

Organizator Festa je Kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak” iz Derventa, a kulturno-umjetnički rukovodilac Stana Nagradić kaže da je manifestacija počela u četvrtak promocijom u svim dijelovima Dervente, kao i da se održava uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Nagradićeva kaže da je u petak održano tradicionalno dječije stvaralaštvo prožeto temom “Tradicija u vremenu i prostoru”, gdje su učestvovali svi mlađi članovi Društva, folklorni ansambli, pjevačka grupa i svirači na tardicionalnim instrumentima.

„To je veče bilo posvećeno mladima, a tema koja je zastupljena u tom kulturnom programu je, tradicija u vremenu i prostoru u vremenu pandemije Covid 19.Cilj ovakve manifestacije je upoznavanje mladih naraštaja o tradiciji Dervente i Posavine, igrama ovog kraja, muzici i instrumentima, nošnji, te običajima i njihovoj primjeni“, kaže Nagradićeva.

blank

blank

blank

blank

Završni dio “Bosiljkovanja” je danas 31. oktobra kada će biti organizovane izložbe, defile ulicom grada i koncert svih učesnika na plataou ispred Sportske dvorane u 17.00 časova.

U programu će učestvovati tri folklorna ansambla i dve područa foklorna ansambla “Bosiljka”, KUD “Srem” iz Beograda, KUD “Milovan Gajić” iz Petrova, KUD “Tena” Đakovo iz Hrvatske i KUD “Modrački Mornari” iz Tuzlanskog kantona. 

Posavske novosti 

 

blank