blank

U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa Udruženje dijabetičara „Siofor“ Brod u nedjelju 14. novembra organizuje besplatno mjerenje šećera u krvi.

Predsjednik Udruženja Željko Ružojčić u izjavi za Posavske novosti  je rekao da su evidentirali oko 100 lica oboljelih od dijabetesa na području opštine Brod.

blank
Željko Ružojčić, predsjednik Udruženja dijabetičara „Siofor“ Brod

“Svi oni su dobili besplatno aparate za mjerenje šećera koji su donirani od strane farmaceutske kompanije ” Medlab One”, koja nam je donirala 200 aparata i oko 50 kutija trakica“, kaže Ružojčić.

Prema njegovim riječima Udruženje ima prostorije za rad u Sportskom centru u Brodu, i podršku lokalne zajednice.

Akcija se održava u vremenu od 10 do 13 časova na Trgu Patrijarha Pavla u Brodu.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14.11. svake godine u više od 170 država svijeta, još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti..

blank

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je „ključ“ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju.

Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zazadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.država u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

blank

Simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.

Ukoliko imate dijabetes treba da izbjegavate prženu i masnu hranu, te slatkiše, jedete više svježeg voća, vježbate ili šetajte 30 minuta svaki dan, održavate tjelesnu težinu u granicama normale, javite se svake godine očnom ljekaru radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodati bosi, te – ne konzumirajte duhan i alkohol.

Posavske novosti

blank