blank

Preduzeće “Bosna raste organski” iz Dervente na inostrano tržište izvezlo je 4000 kg “Bio Suisse organsko certificiranog čaja” od koprive, kadulje i šipka, primarno u Njemačku, ali i prve testne količine u Austriju i Švicarsku.

“Radi se o 133. 333 kutija čaja ukupno, a  tri miliona vrećica čaja koje će se u Evropi proizvesti sa našom sirovinom. Tri miliona ljudi širom Evrope će uzivati u našem vrhunsko kvalitetnom čaju! To je – može se reći –  duplo stanovnistvo Bosne i Hercegovine“, ponosno kaže Ivana Stjepanović, vlasnik preduzeća.

blank

Dodaje da je 1300 pakovanja čaja podijeljeno u Derventi i širom BiH, kao poklon i „zagrijavanje stanovništva“ u zimskom periodu.

“Poklonjena vrijednost čaja je od 9.000 Eura. Timijan, Origano i kontinentalna Lavanda su nam nažalost nakon sadnje uginuli zbog ekstremnih vremenskih pogodnosti. Dodatno smo instalirali sistem za navodnjavanje koje će biti u funkciji od sezone. Imali smo u vezi te teme saradnju sa firmom Lanaco iz Banja Luke koja je za nas besplatno – u ramu jednog studentskog projekta – programirala aplikaciju GoGrow koja će nam pomoći pri štednji prirodnih resursa. Znači ove  godine ćemo raditi još više orientisani na očuvanje prirode, iako smo u svim našim dosadšnjim koracima poprilicno dosegli “zenit” i već ispunjavamo mnogo više od Bio Suisse organskih kriterija, kaže Stjepanović.

blank

Naglašava da je dobro da postoji mogućnosti za razvoj i rast – unatoč visokom produkcionom nivou na kojem se već nalaze nakon tri godine poslovanja. 

“Aplikaciju planiramo podijeliti besplatno organskim farmerima širom svijeta, nakon testiranja. 2020 će za nas biti godina reflekcije i stabilizacije. Fokusirat ćemo se  još više na naše jačine, ali i godinu konglomeracije, spajanja dobrog s dobrim, sklapanja kooperacija”, kaže Stjepanović.

Preduzeće je potpisalo kooperantske ugovore (manji farmeri koji žele proizvoditi) sa tri partnera iz Opštine Dervente.

“Od ove godine će nas biti četvoro u organskoj proizvodnji u Derventi i njenim selima. Javlja se interes sa strane farmera da kooperiraju s nama i iz sjeverne Hrvatske i sjeverne te centralne Srbije, pored dva dodatna farmera iz Bosne i Hercegovine koji su „on hold statusu“. Uvijek prvo utvrđujemo efikasnost i korektnost novo uspostavljenih sistema, kao što je slučaj kod naše novo uspostavljene kooperantske mreže, prije nego sto se odlučimo rasti na bazi istih“, dodaje Stjepanović.

blank

Ona je svim građanima Bosne i Hercegovine poželjela  zdravlje i ljubav u 2020, što osobno smatra najvaznijim u životu.

“Pored toga želim svim ljudima koji ispastaju zbog naših generalnih izazova – kao sto su visoko administrativni, post komunisticki sistemi, korupcija i nepravda zato sto se zakon ne implementira identično za sve vec “preko veze” – da budu izdrzljivi i da prepoznaju dio svoje samoodgovornosti u izazovima te mogucnosti za promjenu“, u poruci građanima navela je Stjepanović.

blank

Poručuje  da se ne predajemo, već naprotiv, da porastemo organski – iz svoje snage, iz samih sebe.

blank

Posavske novosti

blank