blank

Prođe još jedna godina u nizu drugih. Godinama se usavršavamo od malena, tokom celog života učimo da smo stručni, radni, pošteni, dostojni i ponosni kroz svoj životni vek. Niko ko se rodio, nije se rodio nepoštene ili umazane duše. Logično, rodio se čiste duše, mada kasnije kada odrastamo i odrastemo  veliko je pitanje, kakav karakter i dušu imamo. Uz to učimo, da volimo i sebe i druge, a svoju ljubav da vraćamo i ne ljubav u vezi do voljene, nego i ljubav do svojih najbližih, rođaka i prijatelja. Ljubav, koja je potrebna svim životnim populacijama, pa čak i dečici, ona se ne da izmisliti, a isto tako ne može se ni sakriti, hipotetički uvek ispliva na površinu. Svaka tekuća godina  zna da nas iznenadi lošim trenucima, a i onim lepim, nezaboravnim. Mislim, da je iskrenost samoga sebe, do sebe veoma značajna, ako osoba  nije iskrena pre svega sama do sebe, ona nikada ne može biti iskrena ni do najbližih, a takođe ni do bilo koga drugoga. Naravno, i sama  vera je jedna od bitnijih i uticajnijih životnih faktora, svaka osoba treba do nje da bude poštena i odlučna. Živimo u nekom mentalnom okruženju, gde su pojedine životinje pametnije od pojedinih osoba koje upravo istupaju iz savremene životne populacije. Stoga i nije čudno, da je sve više mržnje, ubistava ili slično, vreme u kome se gube vrednosti savremene ljudske populacije, susrećući se sa činjenicama da se više mrzi  nego voli. Dakle, sve se to hipotetički svodi kao nekom agresijom na ljudsku etiku. Činjenično, za mene, bilo je i ljubavi, koja se pokazivala kao sunčevi zraci, a uz nju i tama, koja je pokušala da sakrije baš te tako reći  lepote trenutke svetlosti.

blank

Da, bila je to godina,  povezana sa srećnim trenucima uz emocije koje su nastajale i nestajale. Upravo činjenice potvrđuju sva događanja ovih 11 godina, a one i jesu pravo ogledalo naše prošlosti. Nema normalne osobe, a koja nema želje i nadanja da  nam se one u očekivanju ispune. Bilo to jednih ili drugih, koje i čine našu budućnost. Svih ovih 11 godina organizovali smo i veoma zapažene proteste u vezi velike diskriminacije do Srba u Sloveniji. Naravno, kroz sve to vidi se i uspešnost svake pojedine osobe, pa i mene lično. Mislim, da svaka osoba treba u životu da zna šta želi u svom životu,  a logično da se za takvu realizaciju želja posebno angažuje. Ako to ne uradi na vreme, onda će nam  neko usaditi svoje želje i upravo njima ćemo se i morati podrediti.  Ipak vreme kroz činjenice opravdava i one postupke kroz koje smo prošli i izvukli neka nova saznanja ili pouke. Smatram, da i sam Bog uklanja one osobe iz naših života koje nam nisu bitne, verovatno sa razlogom. Da, uz to  oprvdava naše mane i vrline, pojedini imaju sasvim malo mana, a mnogo lepih vrlina ili obrnuto. Susrećući one koje imaju mnogo više mana nego vrlina, a nisu ni svesni da se povezuju upravo sa takvim osobama. Tako istini za volju, bilo je više veselih i uspešnih događanja, nego onih neuspešnih ili tužnih.  Neću  se prisećati tužnih trenutaka i prosto ne verujem, da čak svaki kraj neke veze može biti i novi početak. Tako godišnja bilanca, upravo činjenicama kazuje, koliko smo bili srećni, zadovoljni, veseli i uspešni. Naravno, za mene je ova godina bila uspešna, vesela i zadovoljna.

Ubeđen sam, da dobre, dostojne i poštene osobe donose sa sobom više lepih i srećnih trenutaka, trenutaka ispunjenim svojom pozitivnošću, dok one negativne (loše) i onako su od sreće udaljene.

Upustimo li se sa lošim osobama, ne samo da će nam biti loše, nego sam posve siguran, da nam od njih može ostati jedino pečat životnih lekcija i ništa dobro. Drago mi je, da smo mnogim osobama na različite načine pomagali, ne očekujući da nam bilo ko od njih tu pomoć bilo kako pokuša uzvratiti. Naravno, pomogali smo najviše Srbima, posle njih Slovencima, Makedoncima, Crnogorcima, Bošnjacima i jednom Albancu.  Dakle, SSDS njegova registrovana podružnica »BESPLATNE PRAVNE POMOĆI«  pomagala je našim ljudima, a usudiću se reći i sirotinji, bilo to oko sticanja zarađenih penzija, upravnih i pravnih postupaka i slično. Kroz velike međunarodne konkurse i kulturne prezentacije povezivali smo uspešno srpska društva iz nastalih republika bivše SFRJ i šire svih proteklih 11 godina. Kao i sportske oblasti. Dodatno mi je drago što smo uz dosta drugog svoje aktivnosti uspešno izvodio kroz humani rad, i to baš uspešno.

blank

Da se osvrnemo i na člana predsedstva Milorada Dodika uz neznanje komande mitropolita Porfirija zagrebačko ljubljanskog nad ljubljanskim popovima i koordinatorom Aleksandrom Obradovićem – SPC sa ambasadorkom Srbije u Ljubljani pokušava razbiti korpus Srba u Slovenije. 

Da, dobro ste čuli, vršiti razdor među vernicima i negiranju činjenica o  postojanja Socijalne stranke Srba Slovenije, kao i oba državno  priznata  Javna Saveza – Saveza srpskih društava Slovenije starog oko 20 godina. Te saveza Srpske dijaspore Slovenije sa 11 godina, koji oba udružuju 97% srpskih društava ili udruženja (36). Prvi savez već godinama je više usmeren izvođenjima srpskim folklornih društavima. Koji svih 20 godina okupljaju srpsku decu, kako bi ih odvukli od »zakona ulice« i to veoma uspešno. Dok drugi Savez uz delovanje na kulturnim aktivnostima, više radi humanitarno, književno, obrazovno i pravno, a stim i veoma uspešno.

Savez Srba Slovenije je formiran uz članove pojedinih obaveštajnih službi, a koji ništa dobro Srbima nisu i neće napraviti. Na toj strani je i vodstvo Ministarstva spoljnih poslova Srbije – Kancelarije za dijasporu uz  pre Miodraga Jakšića i svih ovih godina Aleksandra Čotrića, koji nisu ništa dobro napravili. Upravo oni, svih ovih 20 godina nanose veliku štetu Srbima u Sloveniji, a verujemo i šire. To što tvrde učenje srpskoga jezika je farsa, kako bi se sisao novac iz Srpske i Srbije. To već postoji 5 godina, ali u vezi slabe organizacije, a posebno straha roditelja za bezbednost dece u činjeničnom porastu nacionalizma po slovenačkim školama nije došlo do realizacije. Savez srpske dijaspore Slovenije je preko registrovane srpske biblioteke »Vuk Karadžić« Ljubljana već uspešno izvodio učenje srpskog jezika za pojedinu decu preko USKS.

Biblioteka koja svih 11 godina na slovenačkim javnim konkursima nije dobila niti jedan evro. Nismo tražili nikada ovih godina, bilo kakva novčana sredstva niti iz Srbije niti iz Srpske, pošto znamo da u njima ima mnogo više sirotinje nego u Sloveniji i da se bilo kakva novčana svota može utrošiti dosta efikasnije. Mada smatramo, da to nije dovoljno, ako uspemo podružnice naše biblioteke u većim slovenačkim gradovima, to će biti prava stvar i tada će se učenje srpskog dosta uspešnije izvoditi.  Gospodin Milorad Dodik neka našoj stranci SSS više ne pokušava slati svoje predstavnike sa ministrima sa ciljem i molbom da organizujemo masovna glasanja za njegovu stranku. Već se pokazao za sa svojim izjavama i podržavanjem tog novog Saveza, a kojega ni jedan od naših Saveza ne prizna i sama stranka SSSS ne.

Verujemo, ako se to još koji put desi da ćemo im pokazati vrata. Dodik je to brzo zaboravio, i upravo nam hipotetički zabio nož u leđa uz Zoranu Vlatković ambasadorku Srbije u Ljubljani, Nikolu Selakovića, Vučićevog izaslanika i samih ljubljanskih popova pod koordinacijom Aleksandra Obradovića. Najpre su oformili uz ambasadorku Srbije i druge pre par godina Nacionalni Savet Srba Slovenije, kako bi srušilo oba Saveza i kako bi bili osigurač negiranja našem nezadovoljstvu i velikoj diskriminaciji do nas Srba u Sloveniji. Činjenično, nije  im uspelo, izuzev pisanjima sa zahtevima njihovog velikog šefa, da nastupe nakon svake naše konferencije za novinare i da pokušaju lažirati činjenice. Svojim dopisima otkrivaju hipotetički toplu vodu.

Što se tiče časopisa Štajerske novice uz Radu Bakračevića i povremeno kao dopisnika u Kurir prenose manje ili više laži, tako da je to ljudima već niz godina  poznato, a naravno zna se odakle dolazi i novac za takve časopise.

blank

Iskrene čestitke budućem predsedniku Saveza srpske dijaspore Slovenije Igoru Mitiću, kao i novom predsedniku Socijalne stranke Srba Slovenije Davidu Tepiću.

Poznajući ih veoma dobro, verujem da će nastaviti “borbu” protiv diskriminaciji do Srba u Sloveniji, brinuti se za njihova prava i poštenost uz dostojanstvo, pravdu i poštenje. Srećno!

Na kraju, unesite radost, ljubav i mir u svoje domove! Neka Vam je mir u srcu, mir u duši, mir u kući. Neka Vam domove obasja Božja svetlost!

Naravno, želim Vam svima, da ste i dalje srećni, zdravi, uspešni, veseli, nežni i voljeni.

Kroz životna iskustva, činjenična obavljanja različitih značajnih funkcija, sa mislima  – SSSS, SSDS, USKS, UEASNU – Saša Gajić

blank