blank

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović tijekom obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci kazao je kako Bosna i Hercegovina može svoju budućnost graditi kao zemlja tri konstitutivna naroda, potpuno jednakopravna.

„Moja poruka je da moramo razgovarati. Interese srpskog naroda i RS-a najbolje možete zaštititi, ne samo kroz NS RS, nego i u institucijama BiH. Hrvati žele pluralizam. Onaj tko želi i dalje birati hrvatskog člana u Predsjedništvo, nametati izaslanike u domove naroda, taj ruši temelje BiH, što ne smijemo dozvoliti“, kazao je dr. Čović.

blank

„Imamo zajedničke političke probleme koji se tiču svih nas u BiH. Ključna stvar je aktualni politički trenutak koji traje mjesecima. Zadnjih nekoliko dana najviše se razgovaralo o Izbornom zakonu, a jasno nam je svima da u BiH danas ne funkcionira ni izvršna, ni zakonodavna ni pravosudna vlast. BiH odavno nije pravna država. I ono malo što funkcionira u BiH predstavlja se kao rad pojedinaca ili stranaka, a nikako sukladno ustavu”, rekao je dr. Čović.

“Izborni zakon se veže isključivo za Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud BiH koji govori o legitimnom predstavljanju. Ključna je odluka Sejdić-Finci koju nismo proveli od 2009. godine. Ključno je bilo brisanje nacionalne odrednice iz Ustava BiH. Venecijanska komisija je hrvatski prijedlog da se član Predsjedništva nazove kao predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i ostalih građana potvrdila kao validan.

Bošnjačka politika to nije prihvatila. Ona želi izbrisati nacionalne odrednice iz Ustava BiH. Vrlo snažno se u igru uveo i četvrti narod u BiH – ostali. To onda podrazumijeva brisanje konstitutivnih naroda i iz domova naroda i  Predsjedništva BiH. Mi smo jasno kazali kako je hrvatski narod prepoznao namjere da FBiH postane građanska država bošnjačkog naroda“, istaknuo je on.

blank

“Otvarati pitanje ustava BiH je krajnje rizično za sve odnose u BiH i mi ćemo tako nastupati ispred hrvatskog naroda. Mir ni pod koju cijenu ne smijemo riskirati. Međunarodnim prijateljima moramo objašnjavati BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri ravnopravna naroda. Kroz očuvanje BiH kao države triju konstitutivnih naroda vi čuvate i RS. Najbolje ćete braniti RS i u institucijama BiH”, poručio je predsjednik Čović.

Izvor: HDZ BiH

 

blank