blank

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Sijekovcu kod Broda da upravo ovo mjesto treba stalno i iznova da podsjeća na to koliko je važna sloboda, koliko je skupo plaćena i koliko snažno je treba braniti u budućnosti.

Cvijanovićeva je na obilježavanju 30 godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu naglasila da je sijekovački masakr prvi masovni ratni zločin na teritoriji BiH i nesumnjivi akt agresije u kojem su učestvovale i regularne jedinice druge države.

“Prošle su tačno tri decenije od stravičnih zločina u ovom do tada pitomom i mirnom posavskom selu. Zločin protiv mira, zločin nad komšijama, mještanima i nedužnim civilima, kojima je srpsko ime i prezime bila jedina krivica, a i presuda”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je obaveza srpskog naroda da pamti i da se okuplja. “Ta obaveza je utoliko veća, jer tih žrtava nema ko da se sjeti osim nas samih”, dodala je ona.

Cvijanovićeva je poručila da je zbog toga važno čuvati Republiku Srpsku i njene institucije, jer su one jedini garant i kolektivna pamćenja, ali i budućnosti na ovim prostorima, objavljeno je na “Instagramu” predsjednika Srpske.

Ona je napomenula da od osnivanja Republike Srpske do danas nikada nije bilo lako, niti jednostavno.

“Mnogi izazovi su tek pred nama, ali uvjerena sam da ćemo ih zajedničkim snagama savladati i prevazići. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali jednako i odlučno i naše institucije i nadležnosti i pravo da budemo svoji na svome”, istakla je Cvijanovićeva.

blank

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod. 

blank