blank

U Brodu je danas obilježen Dan opštine u spomen kada je ova lokalna zajednica 1992. godine oslobođena od okupacije Hrvatske vojske i hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica. Okupacione snage ubile su 244 i ranile 570 vojnika i srpskih civila, a u deset logora zarobile 2.000 Srba.

Kod Centralnog spomen-obilježja na Trgu patrijarha Pavla sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su pomen, nakon čega su položeni vijenci.

blank

Načelnik opštine Zoran Vidić čestitao je građanima Dan opštine i Dan oslobođenja, te istakao da Brod ima dovoljno dobrih i odlučnih ljudi da ovu lokalnu zajednicu učine još boljim mjestom za život.

On je istakao da je Brod mjesto u kojem se gaji kultura sjećanja, u kojem se djeca uče o istorijskim događajima iz 90-tih godina prošlog vijeka, te da ne sumnja da će i buduće generacije njegovati takvu tradiciju.

blank
Načelnik opštine Brod Zoran Vidić, obraćanje na spomen- obilježju

“Svjesni smo cijene koju smo morali da platimo da bismo danas stajali ovdje, a nisu je platili samo Brođani, već i ostale jedinice i građani Republike Srpske u to vrijeme. Mi smo im vječno zahvalni na tome, kao i našim palim borcima. Iz godine u godinu imate priliku da vidite kako ne zaboravljamo, sjećamo ih se”, rekao je Vidić novinarima.

Opština Brod i Boračka organizacija obilježavaju 7. oktobar kao Dan oslobođenja opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu u znak sjećanja na 1992. godinu kada su jedinice Vojske Republike Srpske oslobodile ovu lokalnu zajednicu koja je sedam mjeseci bila pod okupacijom regularne Vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić navodi da su nakon oslobođenja Broda nađene mnoge masovne grobnice, a jedna od najvećih je na gradskom groblju iz koje je ekshumirano 88 tijela, pretežno civila.

blank
Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić

“Početkom rata i ulaskom Hrvatske vojske u Brodu formirani su logori u dijelu grada koji se zove Tulek, u skladišu Robne kuće, Školskom centru, Stadionu “Polet”, pa čak i neki privatni logori. Mnogi Brođani su prošli kroz logore, a za pojedinima se i danas se traga. Za Republiku Srpsku 244 boraca je dalo živote, nešto više od 500 je ratnih vojnih invalida”, rekao je Kokić.

Prema njegovim riječima, u borbama do progona sa ovih prostora ubijena su 82 pripadnika Teritorijalne odbrane iz Broda.

“Oni su poginuli do 12. maja 1992. godine, odnosno do stvaranja Vojske Republike Srpske. Želim da napomenem da se u tom vremenu u Brodu nalazila jedinica JNA i da su njihova 32 mlada vojnika poginula u akciji spašavanja civila da ne bi završili kao 1941. godine”, dodao je Kokić.

Počasni građanin Broda pukovnik Miko Škorić ističe da je danas prilika da se evociraju uspomene na protekle događaje i 29 godina od oslobođenja Broda.

blank
Pukovnik Miko Škorić, počasni građanin opštine Brod

“Već 6. oktobra naveče smo završili u trodnevnom jurišu epopeju i oslobodili Brod. General Slavko Lisica je imao običaj da je nešto završeno kada glavni komandant kaže i on je imao privilegiju da 7. oktobra izvrši smotru i da vidi da nema neprijatelja. Tog datuma je zvanično oslobođen Brod”, prisjeća se Škorić.

Prema njegovim riječima, ulaskom u Brod tačno se razlikovalo šta je hrvatska, a šta srpska imovina.

“Sve što je bilo srpsko je spaljeno i sprženo. Hrvatske kuće su ostale čitave. Stanovništva nije bilo, jer svaka hrvatska kuća je imala nekoga u Hrvatskom vijeću odbrane i nelogično je da vojska ode, a narod ostane. Ispunili smo važnu misiju i ovdje definisali i odbranili granicu Republike Srpske”, rekao je Škorić.

blank
Delegacija Boračke organizacije Brod
blank
Načelnik opštine Zoran Vidić i predsjednik SO-e Aleksandar Kruškonjić, polaganje vijenaca

Vijence ispred spomen-obilježja položili su načelnik opštine Brod Zoran Vidić i predsjednik lokalne skupštine Aleksandar Kruškonjić, delegacija opštinske Boračke organizacije, delegacije boračkih organizacija iz Republike Srpske, Policijske stanice Brod, te udruženja i organizacije proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i ustanova i organizacija iz ove lokalne zajednice.

blank

Ispred spomen- biste generalu Slavku Lisici delegacija opštine Brod i Boračke organizacije položile su vijenac, kao i pukovnik Miko Škorić sa drugim članovima delegacije. 

blank

Posavske novosti

 

blank