blank

Otkrivanjem biste Mihajlu Pupinu i svečanom akademijom u Centru za kulturu, Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ Derventa obilježio je 9. oktobar – Dan škole i 110 godina od osnivanja Gimnazije u Derventi.

Kao da je juče bilo kada su Drago Handanović i Sredoje Nović sjedili u školskim klupama, današnjeg Srednjoškolskog centra „Mihajlo Pupin“ u Derventi. Danas su oni, u svojim sferama interesovanja, uspješni ljudi, koji rado dođu na okupljanja u rodni kraj, baš kao što je i veliki jubilej, 110 godina Gimnazije i ujedno Dan škole „Mihajlo Pupin“.

blank

“Korak po korak i danas sam sretan čovjek što sam pozvan ovdje, na ovu veliku svečanost. Lijep je osjećaj da se nakon 60 godina nalazim pred ovom istom zgradom, gdje sam, ne jednom, strahovao i imao, ne malo, respekta prema profesorima”, rekao je Sredoje Nović, bivši učenik Gimnazije u Derventi.

blank

Drago Handanović takođe je nekadašnji učenik Gimnazije u Derventi. Danas živi i radi u Doboju, gdje radi kao vajar i gdje mu je otvorena stalna postavka umjetnina, a prije nekoliko je obilježeno 50 godina boravka i osnivanja galerije u ovom gradu. To je kaže kruna njegovog života. Ponosi se što je Dervenćanin sa Ukrine, gdje voli doći i prošetati ulicama.

blank

Više od jednog vijeka postojanja Gimnazije, značajno je ne samo za ovu ustanovu i grad Derventu, nego za cijelu Republiku Srpsku. Za to vrijeme, ova škola iznjedrila je mnoge talente. Povodom značajnog jubileja otkrivena je i bista Mihajlu Pupinu u krugu škole.

“Naši učenici žive na mnogim kontinentima. Mnogi od njih su, u zajednicama u kojima žive veoma istaknuti članovi tih zajednica. Imamo naučnika, pronalazača, filmskih snimatelja, vajara, istaknutih sportskih radnika. Moje kolege i ja opredijeljeni smo da nastavimo da najmodernijim pedagoškim tehnikama i metodama rada i dalje obrazujemo elitnu akademsku omladinu”, rekla je direktor JU SŠC “Mihajlo Pupin” Gordana Asentić.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić kaže da je opšte poznato da je Derventa tokom ratnih godina jako porušena, ali da joj nije trebalo mnogo vremena da se obnovi i da dobije onaj sjaj, pa čak i veći nego što je imala prije otadžbinskog rata.

blank

“Sve ovo što se dešava, ja sebi uzmem za pravo, da se radujem, kao što se djeca raduju onome najljepšem”, rekao je Simić.

O životnom putu Mihajla Pupina, od rodnog Idvora do SAD-a, njegovom naučnom radu, pronalascima i cjelokupnom doprinosu čovječanstvu, govorili su učenici srednjoškolskog centra na Svečanoj akademiji.

Izvor: TV K3/ Foto: PN

 

blank