blank

U Derventi je juče otvoren 15. Derventski sajam privrede i turizma. 

blank
Detalj sa otvaranja sajma, gradonačelnik Simić, ministri u Vladi RS Gašić i Petričević

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da je Derventa najuspješnija u privlačenju stranih investitora i poslovanju privrede, a da su sajamske manifestacije mjesto gdje se privredne aktivnosti mogu najbolje promovisati.
“Ako uzmemo činjenicu da imamo više od 30 stranih investitora, broj nezaposlenosti je na najnižem procentu u BiH, onda nam to sve govori”, rekao je novinarima Petričević, koji je danas u Derventi svečano otvorio 15. Derventski sajam privrede i turizma na kojem učestvuje više od 100 izlagača iz Republike Srpske i BiH.

Zahvalivši organizatorima sajma, Petričević je istakao da su ovo manifestacije gdje se privrednici mogu predstaviti i kao izlagači međusobno upoznati, sticati nova poznanstva i poslovne odnose koji su u svakom slučaju bitni, posebno u ovom periodu koji je uzrokovala sama pandemija.

On je istakao da je Ministarstvo u prethodnim godinama podržavalo sajamske aktivnosti u Derventi, što će sa Vladom Republike Srpske i dalje nastaviti da čini.

blank
Pred svečano otvaranje: ministar Petričević, narodni poslanik Žunić, gradonačelnik Simić i ministarka Gašić

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić naglasila je da je Derventa primjer uspješne lokalne zajednice i mjesto gdje trebaju doći mnogi da vide kako stvoriti pozitivan privredni ambijent.

“Republika Srpska, kada je u pitanju turizam, raspolaže ogromnim kapacitetom, kao i sama Derventa. Istorija je nešto što treba da predstavimo turistima, svaki dio Srpske to ima, kao i Derventa sa svojim manastirima, okruženjem i ljepotama. Vjerujem da ćemo naredne godine vidjeti u Derventi i više turističke ponude i turista koji će doći”, rekla je Gašićeva.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić istakao je da je Derventa jedno malo privredno čudo i da ovdje posluje 530 privrednih subjekata, 190 privrednih društava.

“Derventa u kontinuitetu ima najmanju stopu nezaposlenosti. U Derventi radi 6.500 i nešto više radnika. Koncentracija stranog kapitala je ovdje dobra”, rekao je Simić.

On je naveo da je grad u avgustu u svečarskom ruhu, jer se održava privredni sajam, u subotu, 28. avgusta, obiljažava se Dan grada, zatim krsna slava Crkvene opštine Derventa, kao i manifestacija 170 godina Derventskog vašara koji je ušao u nematerijalno blago Republike Srpske.

“Derventa ima pravo na jedan sajam. Derventa je deveta opština sa statusom grada u Republici Srpskoj i tu nas je počastila verifikacijom Vlada Republike Srpske i Narodna skupština, uz parametre koje smo ispunili”, rekao je Simić.

blank

Direktor Sportskog kulturnog centra Derventa Miroslav Simić podsjetio je da zbog mjera na sprečavanju širenja virusa korona prošle godine sajam nije održan, a ove godine održava se 15. put.

blank

blank

blank

blank
Pokrovitelji sajma su gradonačelnik Dervente Milorad Simić i Vlada Republike Srpske – Ministarstvo trgovine i turizma.

blank

Izlagači su ponudili mnoštvo sajamskih popusta i poklona, a ulaz na sajam je besplatan.

 

blank