blank

 U Derventi su urađene sve mjere i aktivnosti koje je proporučilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Republički Institut za javno zdravstvo po pitanju sprečavanja virusa korona, zaključeno je na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije lokalne zajednice.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran rekao je da ta zdravstvena ustanova u startu formirala tim na čelu sa epidemiologom, izolaciju posebne prostorije, sanitetskog vozila za tu namjenu i vozača, te tima koji će raditi u slučaju pojave virusa korona, kao i rasporeda procedura u tim slučajevima.

“Danas su razmijenjene informacije o urađenom i šta planiramo da uradimo još”, rekao je Šaran novinarima nakon sjednice.

On smatra da je već postignut efekat da se stanovništvo ne uznemirava i da ostane kod kuća, te da informacije koje imaju podijele sa epidemiologom i timovima ljekara putem telefona.

“Stanovništvo putem telefona može da dobiju sve informacije kod kuće da izbjegnemo gužbe u čekaonicama Doma zdravlja ili na bilo kojem drugom mjestu. Gužve u protekla dva-tri dana su prepolovljene i imam osjećaj da i oni koji su imali neku drugu potrebu za medicinske usluge su odgodili dolazak za nekih par dana”, rekao je Šaran.

On je apelovao da stanovništvo bez većeg razloga ne ide u Dom zdravlja već da se sačekaju dvije nedjelje da se izbjegnu okupljanja, kako bi rizike od pojave virusa korona sveli na najmanju mjeru.

“Imamo zaštitne opreme koliko je potrebno, pratimo situaciju. Ozbiljno i odgovorno u startu smo postupili, napravili efekat koji smo htjeli. Nikoga ne unemiravamo i da ozbiljni budemo, da pružimo uslugu koja se očekuje i da dobijemo što bolji rezultat”, dodao je Šaran.

blank

Specijalista epidemiologije Doma zdravlja Milena Bjegović-Đujić rekla je da su učinjene sve mjere u sladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Izdali smo preporuke za građane koji putuju, odnosno koji su u proteklih 14 dana boravili u područjima u kojima postoji intenzivna transmisija virusa korona u zajednici, prvenstveno se to odnosi na Italiju i Austriju, gdje većina naših sugrađana boravi. Na broj telefona 053/331-023 /lokal 112/ hugijensko-epidemiološka služba ili na broj Stanice hitne medicinske pomoći 124, koji je dostupan 24 časa dnevno, mogu se dobiti sve potrebne informacije”, istakla je Đujićeva.

Ona je dodala da se mogu dobiti informacije kako da se ponašaju i da je preporuka da ostanu u kućnoj izolaciji sa minimumom kontakta sa okolinom 14 dana.

“Ako se javi povišena temperatura, kašalj, otežano disanje neka ne dolaze u Dom zdarvlja već neka se jave na navedene brojeve da bismo obezbijedili što hitniji prijem u odvojenim prostorijama koje smo pripremili, kako ne bi čekali sa ostalim pacijentima”, dodala je Đujićeva.

Samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Dragoljub Kukić istakao je da je na današnjem sastanku konstatovano da je stanje stabilno i da nema potrebe za panikom.

“Urađene su sve pripreme da bi opština Derventa i građani mogli mirno i spokojno da nastave život i rad. Dom zdravlja je spreman za eventualne pacijente koji bi imali simptome virusa korona. Dogovoreno je da Dom zdravlja pripremi materijal koji ćemo štampati i podijeliti građanima na seoskom i gradskom području, da još bolje informišemo stanovništvo”, rekao je Kukić.

Posavske novosti

blank