blank

U Derventi nema registrovane pojave virusa korona, propisane mjere se poštuju, a ubrzo će biti donesena i naredba o ograničenju radnog vremena i okupljanjima, izjavio je komandant Štaba za vanredne situacije opštine  Milorad Simić.

“Važno je da se ne skupljamo i da ni na sahrane ne idemo u većem broju. O svadbama i drugim oblicima okupljanja ne treba ni govoriti. To se može ograničiti naredbama”, kaže Simić.
blank

Nakon sjednice Štaba, Simić je rekao da se sprovode mjere koje su doniejli Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, nadležno ministarstvo i Vlada i da je u dobroj mjeri ispoštovano sve što je naloženo.

Uži tim Štaba će, kaže Simić, tokom večeri, odnosno ujutro, donijeti naredbu o određenim ograničenjima radnog vrimena i drugih oblika okupljanja, ali to neće biti drastične mjere.

On je apelovao da stanovništvo čuva sebe, jer tako čuvaju i sve drage osobe i one sa kojima dolaze u kontakt, te napomenuo kako je u Domu penzionera već ograničeno okupljanje.

Tokom dana biće izvršena dezinfekcija u javnim ustanovama i institucijama, odnosno u šalter sali opštine i policije, te Centru za kulturu, dok će radnici Komunalca i Vatrogasne jedinice oprati ulice.

“Obaviće se dezinfekcija u obdaništu `Trol` gdje će sutra 70 djece doći na čuvanje, kao i u igraonici u privatnom obdaništu. U domu za stara lica oni već rade dezinfekciju uz nadzor epidemiologa Doma zdravlja”, rekao je Simić.

Savić je poručio da je ne treba gomilati zalihe robe. “Napravićemo sebi probleme poslije. Koliko sebi posvetimo pažnju po pitanju lične higijene, toliko smo posvetili i svojim bližnjima”, dodao je Simić.

Specijalista epidemiologije Doma zdravlja Milena Bjegović-Đujić rekla je da su već izdali preporuke za građane koji putuju, odnosno koji su u proteklih 14 dana boravili u područjima u kojima postoji intenzivna transmisija virusa korona u zajednici, prvenstveno Italiji i Austriji, gdje većina sugrađana boravi.

Ona je navela da se informacije kako se ponašati mogu dobiti na broj telefona 053/331-023 /lokal 112/ higijensko-epidemiološke službe ili na broj Stanice hitne medicinske pomoći 124, koji je dostupan 24 časa dnevno.

Ona je istakla da je preporuka da ostanu u kućnoj izolaciji sa minimumom kontakta sa okolinom 14 dana.

“Ako se javi povišena temperatura, kašalj, otežano disanje neka ne dolaze u Dom zdravlja već neka se jave na navedene brojeve da bismo obezbijedili što hitniji prijem u odvojenim prostorijama koje smo pripremili, kako ne bi čekali sa ostalim pacijentima”, dodala je Đujićeva.

Posavske novosti

blank