blank

Na području opštine Derventa 289 osoba je pod nadzorom zbog virusa korona, od kojih su dvije u strogoj izolaciji, a većina ih je stigla iz neke od evropskih zemalja, izjavila je rukovodilac Higijensko-epidemiološke službe derventskog Doma zdravlja Milena Bjegović Đujić.

blank

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, Đujićeva je navela da su sve osobe dobrog opšteg stanja i da su dobile preporuke za narednih 14 dana koliko treba da ostanu u kućnoj izolaciji.

“Veći broj građana je došao iz evropskih zemlja – Austrije, NJemačke, nešto manje iz Italije. Danas su 72 osobe stavljene pod nadzor, od kojih je 31 došla iz Austrije, 15 iz
Slovenije, 12 iz Srbije, devet iz NJemačke i ostali iz drugih zemalja”, precizirala je Đujićeva.

Ona je dodala da su dva lica u strogoj izolaciji jer su navela da su tokom boravka u inostranstvu bila u kontaktu sa osobama oboljelim od korona virusa.

“Sa njima se čujemo svakodnevno i pratimo njihovo stanje”, dodala je Đujićeva.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da je Štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici donio novu naredbu kojom se predviđa još strože reagovanje na novonastalu situaciju.

“Situacija nije alarmantna, ali je veoma ozbiljna, i bojim se da mi tu ozbiljnost još nismo shvatili. Naredba stupa na snagu odmah, ali se od jutra realizuje. Biće sankcionisani oni koji ne poštuju donesenu naredbu, jer se pojavljuju slučajevi da se ne poštuju preporuke nadležnih institucija i službi”, rekao je Simić.

Naredba se odnosi na rad trgovinskih i drugih objekata na području opštine Derventa.

Šef Inspekcijske službe u ovoj lokalnoj zajednici Mile Tadić kaže da je zdravstveni inspektor na osnovu odluke epidemiologa Doma zdravlja donosio rješenje o kućnoj izolaciji i da je dužnost svake osobe da se pridržava preporuka i uputstava epidemiologa.

“Za lica koja se ne budu pridržavala izrečenih mjera propisana je novčana kazna od 200 KM do 600 KM, a u krivičnom zakoniku Republike Srpske propisana su krivična djela protiv onih koji ugrožavaju zdravlje ljudi, prenošenje zaraze, nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i neprijavljivanje mjera od zarazne bolesti”, rekao je Tadić.

On je apelovao na stanovnike da prijave sve osobe koje su došle iz zemalja zahvaćenih virusom korona i da oni budu stavljeni pod nadzor.

Direktor Doma zdravlja Mirko Šaran naveo je da je napravljen prostor za izolaciju osoba i to van zgrade Dom zdravlja.

“U taj prostor se ulazi spolja i pod nadzorom je epidemiologa. Uradili smo kompletnu dezinfekciju objekata i prostora u skladu sa odlukama nadležnih, a ponoviće se dezinfekcija za sedam dana. Školski objekti biće naknadno dezinfikovani jer sada djeca ne idu u školu”, rekao je Šaran.

On je dodao da gužvi u Domu zdravlja nema i da su ljudi shvatili ozbiljno preporuke i savjete od ranije kako se ponašati. 

blank

blank

blank

Posavske novosti

Ranije objava…

U DERVENTI ZABRANJEN RAD JAVNIM USTANOVAMA

blank