blank

U mjestu Begluci kod Dervente svečano otvorena Beglučka bijela džamija . Na svečanoj manifestaciji otvaranja prisutnim vjernicima su se obratili  brojni poglavari islamske vjeroispovjesti uz predstavnike gradskog rukovodstva. Nova Beglučka džamija obnovljena  je nakon  šest godina gradnje i rekonstrukcije.

Glavni imam Dervente Muris ef. Abdurahmanović poručio je kako će novoizgrađena i otvorena džamija omogućiti za vjernike islamske vjeroispovjesti sa područja Begluka, novi početak i preporod duhovnog života. Dodaje kako se ovako nešto dugo čekalo a omogućiće i razvoj ali opstanak života u ovom kraju, gdje još od davnina postojao vjerski život navodeći i da su pored religijskog objekta, obnovljeni i drugi prateći objekti.

blank

”Obnovljen je čitav ovaj kompleks vakufa pri čemu je oživljena cijela vakufska zemlja gdje je urađeno njeno čišćenje i uređenje. Urađena je ograda, šadrvan ali i jedan manji na rijeci Ukrini. Džamija je tokom ranijih godina imala svoje izmjene i rekonstrukciju i drago mi je da smo je danas nakon dugo godina obnovili i otvorili”,rekao je Abdurahmanović

Za opstanak i razvoj islamske zajednice u BiH veoma je važno da se njeni vjerski objekti izgrađuju i obnavljaju posebno oni koji imaju istorijski značaj, poručili su poglavari islamske zajednice. muftija Tuzlanski dr Vahid ef. Fazlović  navodi kako svaka obnovljena džamija, predstavlja radost za muslimanski narod.

” Svaka naša sredina pa i Derventa je ukrašena munarama i tornjevima i drugim simbolima koji pokazuju našu prošlost i kulturu koja je označila naše postojanje u Bosni i Hercegovini. Zato smo sretni što i danas svjedočimo jednoj takvoj činjenici gdje je jedan vjerski objekat od istorijskog značaja obnovljen koji će biti od koristi za sve muslimane”,rekao je Fazlović.

blank

Obnova religijskih objekta u Derventi bez obzira kojoj religiji pripadali , šalje jasnu poruku mira i tolerancije poručuje gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

” Ovo je po četvrti put da prisustvujem  otvaranju džamija  i drago mi je što smo danas to učinili u Beglucima. Ovdje je mnogo mojih poznanika i prijatelja koji su divni ljudi i koji rade zajedno sa svim drugim narodima na razvoju naše lokalne zajednice. Sigurno je da sve što se uradi u jednoj zajednici je velika stvar a kada se obnavljaju i grade religijski objekti to je jako dobro ”rekao je Simić.

Pored vjernika islamske vjeroispovjesti iz Begluka, otvaranju obnovljene džamije prisustvovali su  i drugi vjernici iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine.

Tokom svečanog programa, uručena su i određena priznanja za najzaslužnije osobe koje su pomagale obnovi. Prvi džamija izgrađena je još tokom 19.vijeka i postojala je do početka ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini kada je uništena. Prvi idejni projekat za obnovu nastao je tokom 2016.godine.

Izvor: TV K3

 

blank