blank

Na dan 11.04.2020.  u 7 časova na području Opštine Derventa pod nadzorom je ukupno 119  lica. Šesnaest lica se nalazi u karantinu, dok je ostalima naložena kućna izolacija.

Tokom prethodna 24 časa pod nadzor je stavljeno sedam lica- 4 vozača kamiona, dva lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim i jedno lice koje je smješteno u opštinski karantin.

Za trideset i devet lica je istekao period nadzora.

Za četiri lica iz karantina koja su testirana na korona virus 09.04.2020. nalazi su uredni i oni su upućeni u kućnu izolaciju do isteka 14 dana od dana ulaska u RS.

Za još dva lica koja su testirana 09.04.2020. nalazi su uredni.

10.04.2020. testirana su tri lica na korona virus i njihovi nalazi su u radu.

Tokom 10.04.2020. izvršena je dezinfekcija u prostorijama karantina na Plehanu, Art-line, Niwex, Zonex, K-uni, EKI.

Mada je lijepo vrijeme veoma privlačno za razne oblike druženja, još jednom podsjećamo naše sugrađane da je širenje virusa moguće, ne samo u zatvorenom, već i na otvorenom prostoru ukoliko se osobe nađu na rastojanju manjem od dva metra.

Širenju virusa naročito doprinosi okupljanje ljudi u grupama.

Inficirana osoba može prenijeti virus na osobe u svojoj okolini čak i ukoliko ima veoma blage simptome oboljenja ili uopšte nema nikakvih simptoma i znakova bolesti.

Zato, da bismo zaštitili sebe i svoje najbliže, neophodno je da smanjimo kontakte, a druženje ostavimo za period posle epidemije.

Štiteći sebe štitimo i druge.

                                                                          Dr Milena Bjegović Đujić

                                                                            Specijalista epidemiologije

blank